Според новo изследване се оказа, че до 80% от въглеродните

...
Според новo изследване се оказа, че до 80% от въглеродните
Коментари Харесай

По-голямата част от въглеродните емисии са произведени само с 57 компании

Според новo проучване се оказа, че до 80% от въглеродните излъчвания, изхвърлени от 2016 година насам, могат да бъдат проследени до единствено 57 компании.

Докладът, оповестен от самостоятелния мозъчен концерн InfluenceMap, е направен с помощта въз основата данни Carbon Majors. Сред 57-те юридически лица, които те посочват, има редица национални страни, държавни компании и корпорации, притежавани от вложители, които вземат участие в добива на изкопаеми горива, както и производството на цимент – енергоемък развой, на който се дължат минимум 8% от международните излъчвания на CO2.

Редица „ нормални обвинени “ от Запада също попадат в топ 20 на листата най-големи производители, в това число Chevron, ExxonMobil, BP и Shell.

„ Изследването на Carbon Majors ни демонстрира тъкмо кой е виновен за смъртоносните горещини, рисковото време и замърсяването на въздуха, които заплашват живота и нанасят провали на океаните и горите ни. Тези компании са осъществили облаги за милиарди долари, до момента в който са загърбвали или напряко отричали казуса и са забавяли и попречили политиката в региона на климата “, споделя в изказване Цепора Берман, шеф на интернационалната стратегия на Stand.earth и ръководител на Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty.

„ Те харчат милиони за рекламни акции, с цел да убедят света, че работят стабилно, като в това време не престават да влагат в още по-голям рандеман на изкопаеми горива. Тези констатации акцентират, че повече от всеки път е належащо нашите държавни управления да се опълчват на тези компании и че се нуждаем от ново интернационално съдействие посредством Договор за неразпространение на изкопаемите горива, с цел да се постави завършек на експанзията им и да се обезпечи един в действителност здравословен преход “, продължава Берман.

От 2016 година насам на националните производители се падат 38% от излъчванията в базата данни, до момента в който на държавните предприятия се падат 37%, а на корпорациите, притежавани от вложители – 25%.
Докладът открива доста повишаване на броя на държавните производители и производителите с държавно присъединяване от 2016 година насам – годината на историческото Парижко съглашение за климата, в което се дава обещание ограничение на изменението на климата до „ много под 2°C над прединдустриалните равнища “ посредством понижаване на излъчванията на парникови газове.
Тази наклонност е най-ясно изразена в азиатския бранш на въглищата. Въпреки че Европа и Северна Америка реализираха прогрес в отхвърли си от въглищата, той бе помрачен от процъфтяващата въглищна промишленост в Азия, движена главно от Китай и Индия.

Наред с следенето на излъчванията въглероден диоксид, отчетът преглежда и историческите емитери от 1854 година до 2022 година Това разкри, че 122 производители са виновни за 72% от международните излъчвания CO2 от изкопаеми горива и цимент от началото на индустриалната гражданска война. Главните измежду тях са производството на въглища в Китай, някогашният Съветски съюз, Saudi Aramco, Chevron и ExxonMobil.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР