Според ново изследване добрите приятели и доброто физическо здраве може

...
Според ново изследване добрите приятели и доброто физическо здраве може
Коментари Харесай

Силните и стабилни приятелства могат да са от полза за физиологичното ви здраве: Проучване

Според ново проучване положителните другари и положителното физическо здраве може да са още по-тясно свързани, в сравнение с се смяташе до момента.

Според изследване, оповестено в списанието Society for Personality and Social Psychology, позитивните обществени прекарвания въздействат освен върху равнището на стрес и способността на индивида да се оправя, само че и върху индикаторите за физическо здраве.

Проучването наблюдава повече от 4000 души в продължение на три седмици, които на всеки три дни попълнят контролни данни на своите смарт телефони или смарт часовници по отношение на позитивните и негативните си прекарвания с най-близките си обществени взаимоотношения, както и оценки на кръвното налягане, сърдечния темп, напрежението и оправянето.

Според изследването съществуването на повече позитивни прекарвания в обществените взаимоотношения като цяло се свързва с по-добро справяне, по-нисък стрес и по-ниско систолично кръвно налягане или повишение на кръвното налягане при стрес.

Но обществените взаимоотношения, които постоянно се двоумят сред положителното и неприятното, могат да се окажат безполезни. Когато има огромна колебливост, отрицателните прекарвания сякаш оказват по-голямо въздействие върху индивида, в сравнение с позитивните, споделя водещият създател на проучването Брайън Дон от Университета в Окланд.

" Както позитивните, по този начин и негативните прекарвания във взаимоотношенията ни способстват за ежедневния ни стрес, справяне и физиология ", споделя Дон в изказване. " Освен това е значимо освен по какъв начин се усещаме във взаимоотношенията си като цяло; възходите и паденията също са значими. "

Резултатите не са изненадващи, като се има поради, че предходни изследвания също са документирали връзката сред здравите взаимоотношения и по-здравите тела, споделя доктор Катлийн Мълън Харис, професор по социология в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Харис не е взела участие в изследването.

Но това, че другарството въздейства върху избрани аспекти на физическото здраве, способства за научното схващане на тази връзка, споделя тя.

Изследването, което е извършено от 2019 година до края на 2021 година, може да даде визия и за последствията от пандемията от Ковида-19, която е сложила напрегнат обществените взаимоотношения на доста хора, сподели Дон.

" Тъй като пандемията COVID-19 сътвори доста напрежение, турбулентност и колебливост във взаимоотношенията на хората, тя може индиректно да промени напрежението, оправянето и физиологията в всекидневието, като всички тези фактори имат значими последствия за физическото благоденствие ", добави той.

Водят ли положителните другарства до по-добро здраве?

Важно е да се помни, че изследването не може да потвърди, че положителните взаимоотношения водят до по-добро здраве - споделя Дон.

Това обаче демонстрира, че физическото здраве и обществените взаимоотношения постоянно са взаимосвързани, споделя той.

Връзката може да работи и в противоположна посока, споделя Харис.

" Хората, които са в по-добро здраве, постоянно имат по-добри взаимоотношения с хората, тъй като не са настроени, не са намръщени, не ги боли, нямат терзания ", сподели тя.

Дон се надява, че бъдещите изследвания ще разширят областите, които се изследват.

" Би било потребно да се изследват и други физиологични положения, като да вземем за пример реакциите на невроендокринната или симпатиковата нервна система като резултати от ежедневните позитивни и негативни прекарвания във взаимоотношенията, които могат да разкрият разнообразни модели на асоциации ", сподели той, съобщи CNN.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР