Според нови изследвания почти навсякъде по Земята дъждовната вода съдържа

...
Според нови изследвания почти навсякъде по Земята дъждовната вода съдържа
Коментари Харесай

ИЗСЛЕДВАНИЯ: Дъждовната вода навсякъде по Земята е опасна за пиене

Според нови проучвания съвсем на всички места по Земята дъждовната вода съдържа рискови равнища на " безконечни химикали ".

Пер- и полифлуороалкилните субстанции (PFAS) са огромно семейство химикали, основани от индивида, които не се срещат в природата. Те са известни като " безконечни химикали " , защото не се разграждат в околната среда.

Те имат незалепващи или отблъскващи свойства, тъй че могат да бъдат открити в домашен предмети като опаковки за храни, електроника, козметика и кухненски съдове.

Но в този момент откриватели от Стокхолмския университет са ги разкрили в дъждовната вода в множеството места на планетата - в това число в Антарктида. Няма безвредно място, където да избягате от тях.

Безопасните целесъобразни равнища за някои от тези безконечни химикали са намалели фрапантно през последните две десетилетия заради новите знания за тяхната токсичност.

" През последните 20 години се следи поразително понижаване на целесъобразните стойности за PFAS в питейната вода ", споделя Иън Кузинс, водещ създател на проучването и професор в катедрата по науки за околната среда в Стокхолмския университет.

За едно от добре познатите субстанции - " причиняващата рак перфлуороктанова киселина (PFOA) ", целесъобразните стойности за водата в Съединени американски щати са намалели 37,5 милиона пъти.

" Въз основа на последните американски насоки за PFOA в питейната вода, дъждовната вода на всички места би била оценена като рискова за пиянство " , споделя той.

" Въпреки че в индустриалния свят не пием постоянно дъждовна вода, доста хора по света чакат тя да бъде безвредна за пиянство и тя зарежда доста от нашите източници на питейна вода. "

Рисковете за здравето от излагането на тези субстанции са необятно изследвани. Учените настояват, че те могат да бъдат свързани с проблеми с плодовитостта, нараснал риск от рак и закъснение на развиването на децата.

Други обаче настояват, че не може да се потвърди причинно-следствена връзка сред тези химикали и влошеното здраве.

Въпреки това и вследствие на новите проучвания някои приканват за по-строги ограничавания за PFAS.

" Не може някои малко на брой да извличат стопански изгоди, до момента в който в това време замърсяват питейната вода на милиони други и предизвикват съществени здравословни проблеми ", споделя доктор Джейн Мюнке, ръководещ шеф на Фондацията за пакетиране на храни в Цюрих, която не е взела участие в изследването.

" Огромните суми, които ще коства намаляването на PFAS в питейната вода до равнища, които са безвредни, въз основа на актуалните научни знания, би трябвало да бъдат платени от промишлеността, произвеждаща и употребяваща тези токсични химикали. "

Според нея времето за деяние е в този момент.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР