Според нови изчисления може да имаме малко по-малко време да

...
Според нови изчисления може да имаме малко по-малко време да
Коментари Харесай

Звезда се движи към нашата Слънчева система и може да избута милиони астероиди право към Земята

Според нови калкулации може да имаме малко по-малко време да се подготвим за звезда, която е на път да целуне краищата на нашата Слънчева система. Да. Звездата джудже Gliese 710, за която знаем от известно време, в този момент може да доближи до нас след 1,29 милиона години, вместо след изчислените по-рано 1,36 милиона години, оповестява fancy4work.com.

Gliese 710 е така наречен звезда-беглец - звезда, която е тръгнала да се скита из галактиката, без да се въздейства от гравитационните вериги, които нормално задържат звездите на едно място. Със скорост от 51 499 километра в час (32 000 благи в час) тя не е задоволително бърза, с цел да се смята за звезда в бягство, само че въпреки всичко се движи с огромна скорост.

Gliese 710 е на траектория, която ще го приближи до Слънчевата система, най-малко от 1996 година, само че едвам в края на 2016 година имахме точна визия за времевата рамка. Въз основа на първото издание на данни от задачата Gaia на ЕКА астрономите Филип Берски и Пьотр А. Дибчински пресметнаха, че Gliese 710, намиращ се тогава на към 63,8 светлинни години (19,6 парсека) от нас в северното съзвездие Серпенс, е трябвало да дойде след към 1,35 милиона години.

Сега астрономите Раул де ла Фуенте Маркос и Карлос де ла Фуенте Маркос от Мадридския университет ревизираха това пресмятане въз основа на второто, по-точно издание на данните на Gaia от началото на тази година и го потвърдиха. Със основна разлика: съгласно новите данни времето на идване е изместено с няколко десетки хиляди години напред - и може да се окаже по-близо до Слънчевата система, в сравнение с се очакваше до момента.

Ако Gliese 710 навлезе в облака на Оорт, теоретична сфера от ледени планети, за която се счита, че обкръжава Слънчевата система на дистанции сред 200 000 и 50 000 AU, тя може да изпрати тези планети през Слънчевата система, което ще докара до дъжд от комети. Но Слънчевата система и преди е преживявала близки срещи с други звезди, като да вземем за пример Gliese 208, която преди 500 000 години мина на разстояние към 5 светлинни години, а преди 70 000 години, звездата на Шолц, която мина през облака на Оорт. По стичане на събитията човечеството съвсем е изчезнало по изцяло несвързани аргументи. Вероятно.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР