Според нови европейски изисквания, които влизат в сила на 9-ти

...
Според нови европейски изисквания, които влизат в сила на 9-ти
Коментари Харесай

Изискване за нов софтуер може да блокира работата на аптеките

Според нови европейски условия, които влизат в действие на 9-ти февруари, за доста аптеки може да е невероятно да продават лекарства. От Министерството на здравеопазването изясняват, че срокът ще бъде продължен и аптеките ще разполагат с 6-месечен временен интервал, с цел да дават отговор на условията.
На 9 февруари влиза в действие нова разпоредба, която важи за всички страни в Европейския съюз. Според нея всички аптеки би трябвало да имат специфичен програмен продукт, в който да отразяват продажбите си. Това би трябвало да подсигурява, че подправени медикаменти на пазара няма да има. За някои аптеки обаче разноските за този програмен продукт се оказват сериозен проблем.

„ От нас се изисква да оборудваме аптеките си със специфични четци. Тези софтуери са доста скъпи. Освен това има една система, която ще бъде включена от 12 февруари. Това е системата за докладване на изчезнали медикаменти към Изпълнителната организация по лекарства”, съобщи пред Нова телевизия ръководителят на фармацевтичната гилдия в Благоевград Константин Качулев. Той добави, че междинният разход за аптеките по въвеждането на този нов програмен продукт ще бъде към 2000 лева

Преди дни недоволни от измененията написаха писмо до Министерството на здравеопазването. От там обясниха, че срокът до 9 февруари ще бъде продължен и аптеките ще разполагат с 6-месечен временен интервал, с цел да се оправят с новата европейска разпоредба.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР