Според нов доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания

...
Според нов доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания
Коментари Харесай

Германия е на път да бъде изместена на 5-о място сред най-големите икономики в света

Според нов отчет на Центъра за стопански и бизнес проучвания (CEBR) стопанската система на Германия ще продължи да се забавя през идващите години; през 2027 година страната ще отстъпи на Индия позицията си на четвърта по величина стопанска система.

В проучването се показва, че Германия ще падне на пето място вследствие на зависимостта си от съветската сила за задвижване на индустриалния си бранш.

" Значението на индустриалния бранш значи, че през последните години Германия е по-изложена на насрещни ветрове от страна на предлагането, изключително от скока на международните цени на силата през 2022 година Зависимостта на Германия от Русия във връзка с енергийните ѝ доставки изостри този проблем ", написа CEBR.

Според отчета излагането на енергиен ценови потрес е асъдействало за поддържане на инфлацията в най-голямата стопанска система в Европейски Съюз. Цените се покачиха с предстоящите 6,3% през 2023 година, което е по-малко от 8,7% растеж на цените, регистриран през 2022 година, само че към момента е твърдо над междинните стойности за последните години. " Повишената инфлация способства за намаляване на покупателната дарба и след това ограничи потребителската интензивност. Това засегна доста услугите, ориентирани към потребителите ", се споделя в отчета.

Очаква се през 2023 година брутният вътрешен артикул на страната да се свие с 0,4%. " С изключение на спада, провокиран от пандемията през 2020 година, това съставлява най-слабият напредък на Германия от 2009 година насам ", написа CEBR, като отбелязва, че за този спад на производството са съдействали както проблемите, свързани с предлагането, по този начин и по-слабата покупателна дарба. Друг фактор, съдействал за свиването, е по-строгата среда на лихвените проценти. CEBR предвижда, че немската стопанска система ще се върне към напредък през 2024 година с ритъм от 0,7%, а през 2025 година ще се форсира в допълнение.

Освен това в отчета се показва, че световният Брутният вътрешен продукт ще се усили повече от два пъти до 219 трлн. $ до 2038 година, което ще се дължи на " продължаващата агресия в по-рано слаборазвитите стопански системи, защото те догонват и изпреварват по-традиционно богатите страни ". Виетнам, Бангладеш и Филипините бяха посочени като най-бързо разрастващите се измежду по-големите стопански системи.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР