Според нов доклад на службата на ЕС за наблюдение на

...
Според нов доклад на службата на ЕС за наблюдение на
Коментари Харесай

Април счупи световните топлинни рекорди

Според нов отчет на службата на Европейски Съюз за наблюдаване на климата „ Коперник ” април е следващият месец с рекордни междинни температури на въздуха и на морската повърхнина в международен мащаб. Необичайно топлите условия се появиха макар продължаващото намаляване на метеорологичното събитие „ Ел Ниньо ”, което способства за увеличението на топлината.

От юни предходната година насам всеки месец е бил най-топлият сходен интервал в историята.
Април 2024 година не прави изключение и е с 1,58 градуса по Целзий над междинната стойност за интервала 1850-1900 година преди индустриализацията.

„ Макар и необикновена, сходна поредност от месечни върхове на световната температура се случи преди този момент през 2015-2016 година ", споделя „ Коперник ”.

Средната температура за последните 12 месеца също е с 1,6 градуса над прединдустриалните равнища, което надвишава задачата от 1,5 градуса, избрана от Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на световното стопляне.
„ Аномалията не значи, че е пропусната задачата от Париж, която се пресмята за интервал от десетилетия. Но тя алармира какъв брой забележителни са световните температурни условия, които претърпяваме сега ", съобщи климатологът Жулиен Никола пред Агенция Франс Прес.
 
Миналият месец беше вторият най-топъл април, регистриран в миналото в Европа. Планетата беше наранена от разнообразни рискови феномени под формата на наводнения и суши.
В огромна част от Европа април беше по-влажен от нормалното, макар че Южна Испания, Италия и Западните Балкани бяха по-сухи от междинното, заяви „ Коперник ”.

Проливни дъждове доведоха до наводнения в някои елементи на Северна Америка, Централна Азия и Персийския залив.
„ Климатичните прогнози сочат, че през втората половина на годината може да се следи преход към Ла Нина, която намалява световните температури ”, сподели Николас.
Инфо: Нова тв

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР