Според нов доклад на ООН над 2 милиарда и 200

...
Според нов доклад на ООН над 2 милиарда и 200
Коментари Харесай

Водна криза: Над 2 милиарда души нямат достъп до питейна вода, изчислява ООН

Според нов отчет на Организация на обединените нации над 2 милиарда и 200 млн души към момента живеят без достъп до безвредна питейна вода, а 3 млрд и половина нямат достъп до прилични санитарни условия. В отчета за „ Вода за разцвет и мир “ се акцентира, че напреженията, свързани с питейната течност, изострят споровете по света. Сред най-засегнатите от дефицита страни е Зимбабве, която съгласно шефа на отдела за земя и вода на Организация по издръжка и земеделие Ли Лифенг, „ е изправена пред суша от предходната година “.
Отбелязвам, че Зимбабве е изправена пред непрекъсната суша от предходната година и това сигурно е част от световната климатична система заради въздействието на Ел Ниньо. Така че сега страната в действителност е изправена пред предизвикателство, обвързвано с горещините. Има я и паниката за неуспеха на реколтата. Има терзание за това, че повече от два милиона души евентуално ще бъдат изправени пред апетит.
Ли Лифенг, шеф на отдел " Земя и вода " на ФАО

Изследователите откриват, че най-малко 10 % от световната миграция е обвързвана с дефицита на вода, защото светът е изправен пред по-нестабилен климат. В отчета се споделя също, че прогнозите са, че световното стопляне ще усили още повече честотата и тежестта на засушаванията и наводненията, като ще има повече влажни и доста сухи метеорологични и климатични феномени. Последствията се усещат в огромна степен в по-бедните страни, за които е по-трудно да се приспособяват. В отчета се прави оценка, че обезпечаването на безвредна питейна вода, канализация и хигиена в 140 страни с ниски и междинни приходи ще коства 114 милиарда $ годишно.
Казваме, че без вода няма живот. След това без вода няма храна. Така че водата е в основата, тя е незаместим естествен запас за устойчивото развиване, за селското стопанство, за доста разнообразни стопански браншове.
Ли Лифенг, шеф на отдел " Земя и вода " на ФАО

Агенциите на Организация на обединените нации от дълго време предизвестяват, че освен продоволствената сигурност на хората е изложена на сериозен риск. Според тях неналичието на чиста вода нарушава и здравното лекуване и хигиената.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР