Според нов доклад германското правителство планира да отпусне 20 млрд.

...
Според нов доклад германското правителство планира да отпусне 20 млрд.
Коментари Харесай

Германия инвестира 22 млрд. евро в производство на чипове. Кой печели?

Според нов отчет немското държавно управление възнамерява да отпусне 20 милиарда евро за увеличение на производството на полупроводници в страната. Тази самодейност има за цел да укрепи локалната софтуерна промишленост и да обезпечи постоянни доставки на основни съставни елементи в светлината на възходящата геополитическа неустойчивост.    Значителна част от тези средства, почти 75%, са предопределени за мултинационални компании като американската Intel и тайванската TSMC, оповестява Bloomberg.    Твърди се, че към половината от пакета помощи - 10 милиарда евро (една трета от общата инвестиция в обекта), са били отпуснати на Intel за нейното ново индустриално дружество край Магдебург.    Германското държавно управление също по този начин завърши договарянията с TSMC за вложения в индустриално оборудване в Дрезден и създаване на разнообразни микроконтролери, които се използват от основаните в Германия производители на коли. Правителството чака да субсидира с към 5 милиарда евро, или половината от общата инвестиция, този цех.     

Освен това към 1 милиарда евро са предопределени за Infineon, което съставлява към 20% от общата инвестиция на компанията в нов цех за полупроводници в Дрезден.  
Германският авто снабдител ZF Friedrichshafen AG и американският производител на чипове Wolfspeed също ще получат държавни средства за основаването на фабрика за чипове от силициев карбид в Саарланд, покрай френската граница. Съвместното дружество ще получи дотации, покриващи към 25% от разноските, което се равнява на към 750 млн. евро.    Схемата за финансиране оставя най-малко 3 милиарда евро за бъдещи планове, от които евентуално могат да се възползват и други компании, работещи в Германия. Пример за евентуални бенефициенти са GlobalFoundries и Bosch, които имат доста наличие в Дрезден и елементарно биха могли да получат известна държавна помощ.     Пакетът от помощи би трябвало да бъде разпределен до 2027 година, а един от забавните обстоятелства е обвързван с това, че финансирането се получава от Фонда за климата и трансформацията, който в началото е умислен да финансира прехода на страната към въглеродно неутрална стопанска система.   

От Bloomberg подчертават, че към този момент нямат формален отговор от немското държавно управление, само че тази вест към този момент има потвърждения във времето. А в случай че сходен проект бъде осъществен, то Германия ще бъде най-агресивната европейска страна, когато става въпрос за дотации за производителите на чипове. 
TSMC строи цех за усъвършенствани AI чипове    Воден от възходящото търсене на изкуствен интелект и положителните вести от европейския континент (и освен, защото Съединени американски щати също ухажват компанията), тайванският производител на чипове TSMC възнамерява да влага близо 2,87 милиарда $ в оборудване за напреднали полупроводници в Северен Тайван, оповестява Reuters.     " За да отговори на потребностите на пазара, TSMC възнамерява да сътвори фабрика за усъвършенствани артикули в научния парк Тонглуо ", се споделя в изказване на компанията, представено от осведомителната организация.   

Миналата седмица основният изпълнителен шеф К.К. Уей разяснява, че TSMC не е в положение да задоволи търсенето на клиентите, провокирано от взрива на изкуствения разсъдък, и възнамерява да удвои почти потенциала си за усъвършенствано произвеждане и пакетиране, което включва слагането на няколко чипа в едно устройство. Това понижава спомагателните разноски за по-мощни компютри. 
Заради неналичието на потенциал компанията регистрира 23% спад на облагата за второто тримесечие.    Администрацията на научния парк " Тонглуо " публично е одобрила заявката на TSMC за наемане на земя, оповестяват още от компанията и прибавят, че новият цех в северния окръг Мяоли ще сътвори към 1500 работни места.    Въпреки че TSMC усилва експанзията си в чужбина, компанията възнамерява да резервира най-модерната си технология за чипове в Тайван, международен водач в производството на полупроводници, които зареждат всичко - от смарт телефони до електрически транспортни средства. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР