Според нея съдът ще потвърди, че промените в Закона за

...
Според нея съдът ще потвърди, че промените в Закона за
Коментари Харесай

Министър Йорданова: КС ще потвърди, че парламентът може да закрива съдилища

Според нея съдът ще удостовери, че измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закрива профилираното правораздаване, подхождат на Конституцията.

Днес Конституционният съд позволи за разглеждане всъщност настояването на основния прокурор за определяне на противоконституционност на текстове от Закона за правосъдната власт. На 4 май основният прокурор Иван Гешев внесе настояването си - той оспорва текстове, които се отнасят до закриването на профилираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и чиновниците, смяната в подсъдността на наказателните каузи, периодите за влизане на избрани текстове от закона в действие.

На въпрос дали формираното от Конституционния съд дело по искане на основния прокурор Иван Гешев, ще попречи на действието на закона, министър Надежда Йорданова съобщи, че съществуването на такова дело не стопира използването на настоящ закон.

Тя разяснява и решението на Върховния административен съд, който задължи Висшия правосъден съвет (ВСС) да прегледа отчасти и случая „ Жоси “, посочен в предлагането й за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Йорданова уточни, че ще апелира решението на Върховен административен съд, което отхвърля нейната тъжба против отхвърли на Висш съдебен съвет да допусне разглеждане в целокупност на всички случаи, които е показала в предлагането си.

Висш съдебен съвет реши, че някои от случаите ще бъдат прегледани отчасти, а други в целокупност. Това следва да се случи на следващия ден, 18 май, по време на съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет, като по-късно ще бъде взето решение дали има съображение за освобождение на основния прокурор. Висш съдебен съвет ще прегледа и еднотипното предложение - на база на други случаи, отправено през 2021 година от служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов.

Йорданова добави, че не вижда съображение Висш съдебен съвет да отсрочи разглеждането на предложенията за предварително освобождение на основния прокурор на следващия ден, „ само че следва да забележим “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР