Според неотдавнашен доклад на Reuters OpenAI, компанията майка на ChatGPT,

...
Според неотдавнашен доклад на Reuters OpenAI, компанията майка на ChatGPT,
Коментари Харесай

ChatGPT обяви, че ще разработва собствени AI чипове

Според скорошен отчет на Reuters OpenAI, компанията майка на ChatGPT, е в начален стадий на изследване на опцията за създаване на лични AI чипове.

Освен това се обмисля придобиването на компания за чипове, с цел да се преодолее актуалният дефицит на скъпи AI чипове.

Този стратегически ход, подбуден от акцента на основния изпълнителен шеф Сам Алтман върху обезпечаването на по-голямо предложение на AI чипове, отразява възходящото търсене и известност в промишлеността на класа чипове.

Въпреки че към момента не е взето дефинитивно решение, разискванията по отношение на методите за справяне с дефицита на тези чипове не престават и включват редица евентуални тактики. Съобщава се, че основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман е подчертал незабавната нужда от спомагателни AI чипове като главен фокус за компанията.

Заслужава да се означи, че дефицитът на графични процесори (GPU), изключително на тези, създавани от Nvidia, съставлява доста предизвикателство. Понастоящем Nvidia господства над 80 % от международния пазар на графични процесори, които са от решаващо значение за AI приложенията.

Междувременно Алтман изрази угриженост както за дефицита на усъвършенствани процесори от значително значение за софтуера на OpenAI, по този начин и за забележителните разноски, свързани с поддържането на нужната хардуерна инфраструктура.

Важно е да се означи, че редица анализатори считат, че употребата на ChatGPT съставлява забележителен финансов ангажимент за OpenAI. Ако ChatGPT реализира една десета от размера на поръчките на търсачката Гугъл, съгласно отчета за поддържане на активността му ще са нужни първични вложения в размер на към $50 милиарда в графични процесори и към $15 милиарда в чипове годишно.

Много специалисти считат, че това ще сложи организацията в една лига с софтуерни колоси като Гугъл и Amazon, които към този момент започнаха стъпки за създаване на лични чипове, съобразени с техните характерни потребности.

Независимо дали компанията ще избере да сътвори свои лични чипове с изкуствен интелект или ще се стреми към придобиване, тези старания евентуално ще продължат няколко години. През този временен интервал организацията ще продължи да разчита на търговски снабдители като Nvidia и Advanced Micro Devices, с цел да посрещне потребностите си от чипове за изкуствен интелект.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР