Според него тя трябва да се удължи до средата на

...
Според него тя трябва да се удължи до средата на
Коментари Харесай

Кунчев: Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове

Според него тя би трябвало да се удължи доникъде на май
Отпадането на епидемиологичната конюнктура в края на месеца крие опасности. Това разгласи държавният основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Нова тв. По думите му изключителната конюнктура би трябвало да се удължи доникъде на май. Сред предложенията му е и премахването на зеления документ за влизане в страната за свободно придвижване на хората и по-добър туристически сезон.

„ Предложението на специалистите и по-скоро моето персонално беше тя да бъде удължена до 15 май с оглед не толкоз на някаква тежка обстановка.  Напротив - към този момент наклонността за спад, популярност Богу, продължава, а по-скоро предвид на някои данни от няколко западно-европейски страни, където спадът спря и даже стартира по-съществено повишаване на броя на случаите ”, съобщи Кунчев.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура би довело до премахването на безплатните проби за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

„ Когато се вдигне епидемиологичната конюнктура се получават редица рестрикции, които до момента не бяха налице. Например – ще се закупуват проби на доста по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват гратис, да вземем за пример от РЗИ идват хора с рекомендация за гратис проучване. Това към този момент се възнамерява да не става. Аз персонално съм доста срещу това ”, разяснява тя.

На конференция в Боровец здравни специалисти разискват имунизационното покритие у нас. Една от главните тематики е имунизацията на украинските бежанци. Според данни на здравните управляващи едвам 40% от тях са изпълнили напълно имунизационния си календар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР