Според него евентуален конфликт между Украйна и Русия ще има

...
Според него евентуален конфликт между Украйна и Русия ще има
Коментари Харесай

Румен Гечев: Не би следвало инфлацията да „изяде“ пенсиите

Според него възможен спор сред Украйна и Русия ще има тежко икономическо влияние върху цяла Европа и България. „ Тогава ще имаме спомагателни проблеми с износа и възможни доставки на енергийни запаси. Последиците в действителност са непредвидими “, уточни Румен Гечев, съобщи Епицентър.

Все още българските пенсии са най-ниски в Европейски Съюз, само че би трябвало да се подхващат промени за преструктурирането и определянето на пенсиите съгласно българската рогозка, тъй че да се възвърне обществената правдивост. Това означи в предаването „ Тази неделя “ депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

„ Заложената инфлация за годината е 5,6%, а нарастването на пенсиите е по-високо – не би следвало инфлацията да „ изяде “ пенсиите при сегашната конюнктура. Би било доста цинично да се твърди, че увеличавайки скандално ниските пенсии, това поражда инфлация. Тя се поражда от безразсъдно нарастване на паричната маса в послание и ниско равнище на произвеждане “, разяснява Румен Гечев.

По думите му българската пенсионна система е надълбоко несправедлива. „ От една страна пораства минималната пенсия, която е скандално ниска, само че не пораства междинната пенсия. В резултат на това хора с по-дълъг трудов стаж, които са правили по-големи вноски, получават съвсем същите пенсии като хората, които са обезпечавани на минимума “, изясни депутатът от Българска социалистическа партия.

„ Това е извънредно незаслужено и по тази причина Българска социалистическа партия като съдружен сътрудник желаеме смяна в метода на пресмятане на пенсията “, сподели той. Според него би трябвало освен да се покачват пенсиите, само че и да се промени структурата на покачването, тъй че последователно да се възвърне обществената правдивост. Румен Гечев уточни още, че преструктурирането на бюджета може да се случи по отношение на възможен интернационален спор.

„ Всяка страна, когато приготвя бюджет, има и избрани запаси по отношение на вероятни естествени катаклизми и непредвидени условия. Ние имаме фискален запас 9 милиарда, би трябвало да поддържаме 4,5 милиарда. Това е единият буфер, другият е буфер са запасите, с които разполага Министерството на финансите “, сподели Гечев.

Според него възможен спор сред Украйна и Русия ще има тежко икономическо влияние върху цяла Европа и България. „ Тогава ще имаме спомагателни проблеми с износа и възможни доставки на енергийни запаси. Последиците в действителност са непредвидими “, уточни той. „ Ние няма по какъв начин и не би трябвало да реагираме краткосрочно с военни мерки “, сподели Гечев. По думите ни нито самолетите ни могат да станат повече, нито можем да купуваме нови подводници. Във военно отношение краткосрочно нищо не можем да променим, уточни той. Според него спорът не е толкоз директно сред Русия и Украйна, колкото сред Съединени американски щати, Русия и Китай.

Според него България не е застрашена, тъй като е членка на НАТО. „ Заплахата против България е опасност против целия блок. Никой до в този момент не твърди, че някой от някъде заплашва НАТО “, сподели той. НАТО заплашва Русия, защото се приближи до границите й, това е реалност, и Москва реагира, разяснява Румен Гечев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР