Според него Дечко Узунов е много голям образец, а смисълът

...
Според него Дечко Узунов е много голям образец, а смисълът
Коментари Харесай

Кирил Вълчев представи в Казанлък новия брой на списание ЛИК, посветен на Дечко Узунов

Според него Дечко Узунов е доста огромен пример, а смисълът на списание ЛИК е да извади тези мостри и през днешния ден да ги показа на новите генерации. Този брой съумява да показа Дечко Узунов в цялата му комплицирана биография и естетически и цивилен мотивации, а това се дължи на него самия, който живее към този момент толкоз доста години в подземията в архива на Българска телеграфна агенция. По думите на доцент Георги Лозанов хубавото за Дечко Узунов и за подобен вид персони е, че в действителност това, което пишем в този момент, връщайки се в историята, е в същото време ориентиране и прочит на неговото изкуство, което е налично и може да бъде забелязано.

Доц. Лозанов насочи специфична признателност към Аделина Филева, шеф на Градската изложба, и Пламен Петров, които също са създатели в броя. " Регионалното не е обидна дума. Когато приказваме за световен свят, той е подобен, тъй като може да запази в себе си районните цветове и характерности . Бай Дечко ги носеше в себе си, в личното си място, в личния си град, в спомените за него, даже личната си казанлъшка интонация и тя се е чувала в интервютата му да вземем за пример по радиото, които са непокътнати ", сподели той и изрази вяра публиката да открие една доста значима фигура от личната си културна история.

Заниманията около изложбата " Голямото надхитряне ", която открихме на 22 февруари в галерията в Казанлък, демонстрираха, че Дечко Узунов цялостен живот е водил една борба точно за свободата , сподели доктор Пламен Петров и акцентира, че би трябвало да си приказваме най-много за свободата, която всекидневно би трябвало да отстояваме, и демократическите полезности. По думите му създателят е водил тази борба всекидневно. " Струва ми се, че тази делнична борба за свободата е най-големият урок, който унаследяваме от фигурата Дечко Узунов, тъй като това не е единствено борба да отстояваш себе си като художествена просвета ", сподели той. Д-р Пламен Петров подсети, че създателят е бил доста подложен на критика, оживял е в политическата " игра " и оглавява Съюза на българските художници в " най-смутните години ". Той акцентира, че за Дечко Узунов би трябвало да приказваме точно като пример за отстояване на свободата и през творчеството си, и през политическата си активност. Той прави нещо, което огромна част от интелигенцията не е съумяла - не се съпротивлява против властта, а остава вътре и се пробва да противодейства от вътрешната страна, изясни доктор Петров. " Изключително скъпо в броя на ЛИК е фактологията, която ни дава. Адмирирам Българска телеграфна агенция да трансформира целия този запас в цифров. Безценен е и фотографският материал ", разяснява шефът на галерията. Това превръщане към архива е извънредно скъпо, акцентира той и изрази вяра и други художници да бъдат показани на страниците на изданието на Агенцията.

Радвам се, че през днешния ден можем да се похвалим, че към този момент 17 години организираме Национален конкурс " Наследници на Дечко Узунов ", сподели Петя Минекова и подсети, че тази година тематиката е била " Полет ", а в него са се присъединили възпитаници от цялата страна. Следващата година тематиката е " Докосване ", сподели тя и уточни, че докосването до творчеството на създателя през днешния ден е допустимо с помощта на работата на Художествената изложба в Казанлък. Според нея би трябвало всички дейци на културата да помислят по какъв начин да създадат налично изкуството. Тя изрази признателност към всички, които демонстрират положителните създатели на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР