Според него ако облаците над главата на Борисов се сгъстят,

...
Според него ако облаците над главата на Борисов се сгъстят,
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев за Фрог: Съдебната реформа е въпрос за $1 млн. Ако облаците над Борисов се сгъстят, ГЕРБ може последва съдбата на ИТН

Според него в случай че облаците над главата на Борисов се сгъстят, е допустимо в ГЕРБ да се случи нещо сходно на това, което се случи с „ ИТН “.

По думите му основният прокурор Иван Гешев сега е на назад във времето, защото към днешна дата той наподобява малко по-безобиден и поносим. „ По-малкото зло е, за което не стига време “, счита юристът.

Какво счита за кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ и какво ще стане със правосъдната промяна при нови избори, четете в цялото изявление, което адв. Екимджиев даде за Фрог:

Адв. Екимджиев, съгласно Вас по какъв начин политическите земетресения след изтеглянето на министрите на „ ИТН “ ще се отразят на по този начин бленуваната, но очевидно боксуваща правосъдна промяна?

Това е въпрос за 1 милион $. В динамичността и непредсказуемостта на политическия подтекст за България променливите, страничните шумове стават от ден на ден. Просто този въпрос наподобява на уравнение, в което има единствено незнайни. Затова възможни прогнози могат да се вършат доста внимателно и в напълно общ проект. Очевидно е, че в случай че не оцелее това антикорупционно парламентарно болшинство и това държавно управление, всички очаквания за антикорупционни промени и за положителни промени в правосъдната система отиват по дяволите за неустановен интервал. Ако въпреки всичко държавното управление оцелее и се образува някакво или релативно непрекъснато, или случайно парламентарно болшинство, което има поддръжката най-малко на половината народни представители за промени в правосъдната система и за обещаните антикорупционни ограничения, бихме могли с известна доза оптимизъм да чакаме бързо приемане на помените в Закона за КПКОНПИ. Има още едно изискване – в случай че се доверим на изказванията на Кирил Петков и водачите на „ Продължаваме Промяната “, че към Слави Трифонов се е консолидирало едно прокорупционно ядро от „ ИТН “, което досега е блокирало и спъвало промяната и в случай че въпреки всичко отделилите се от това ядро народни представители от Има Такъв Народ, дружно с Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, образуват такова болшинство, можем да чакаме няколко неща.

Какви са те?

Първо – бързи промени в Закона за КПКОНПИ. На второ място – тези многочислени, само че не маловажни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, в Закона за правосъдната власт, които могат значително да понижат пълномощията на основния прокурор, тъй че той даже да не бъде отхвърлен от служба или да не бъде предварително преустановен мандатът му /това са две разнообразни неща/, би могъл да се трансформира в един административен началник без съществени процесуални пълномощия по отношение на прокурорите и следователите, които директно се занимават с следствие. Разбира се, в случай че става дума единствено за това нежно нормално парламентарно болшинство, е немислимо да се приказва за бърз и предвидим избор на нов Висш правосъден съвет, за освобождение на основния прокурор през този нов Висш съдебен съвет. Тоест, в този втори вид се задоволяваме с палиативни ограничения, ограничаващи пълномощията на основния прокурор и увеличаващи правосъдния надзор върху актовете на прокуратурата – като отводите да се образува досъдебно произвеждане, за какво не и върху постановленията за привличане на лицата като обвинени. Това са все сфери, в които прокуратурата има неограничена дискреция, с която рутинно злоупотребява. Има и един свръх оптимистичен трети вид, при който вследствие на разриването на тези корупционни „ авгиеви обори “*, виждаме какво се случва на „ Капитан Андреево “, виждаме какво се случва вследствие на инспекцията на Министерството на правораздаването в пандизите. Отвсякъде безусловно мирише на корупция и това е миризливото корупционно завещание на Бойко Борисов и неговите доближени, които надалеч не са всички депутати от ГЕРБ. Но към момента има някаква мъждукаща опция. Ако това следствие се задълбочи, а особено следствието на „ Капитан Андреево “ съгласно мен има капацитет да бъде водено и от Европейската прокуратура, т.е. към този момент да се намеси и Кьовеши, а не безнадеждният Гешев, и облаците над главата на Борисов се сгъстят, допустимо е и там да се форсира някакъв развой на катарзис и да се случи нещо сходно на това, което се случи с Има Такъв Народ. И тогава към този момент едно по-широко парламентарно болшинство, дай Боже и конституционно, би могло хипотетично да извърши бленуваните промени в Конституцията, избор на читави инспектори и смислени хора в инспектората на Висш съдебен съвет и така нататък, само че май доста се размечтахме…

Споменахте основния прокурор Иван Гешев. Няма по какъв начин са не Ви попитам за какво като че ли се основава едно чувство, че той сега е на назад във времето.

Не е единствено чувство. Това е по този начин по обясними, съгласно мен, аргументи. Първо виждаме, че хората от държавното управление, от ръководещото болшинство, безусловно не могат да дишат и да си вдигнат главите от проблеми – както външни, по този начин и вътрешни /войната в Украйна, РСМ, енергийната рецесия, междукоалиционните катаклизми, разцепването на Има Такъв Народ и т.н./. Тоест всеки човек има някакъв учредителен капацитет и когато цялото му време е ангажирано да гаси пожари, той от немай къде приоритизира уговорките, с които от немай къде би трябвало да се оправя, които не чукат на вратата, а просто заливат като наводненията, на които станахме очевидци тези дни. От друга страна това не е оня Гешев от 2020 година, който дефилираше по аления килим, раздаваше присъди по малкия екран, обясняваше по какъв начин има положителни и неприятни олигарси, по какъв начин си бил набелязал неприятните, а положителните ще ги остави. Това не е оня Гешев, който се ровеше в облеклата и бижутата на Баневи. Виждате, че той в този момент е по-нисък от тревата. Този обществен и институционален напън, тези пробационни ограничения, които министър Надежда Йорданова му организира през няколко седмици, очевидно някак го карат да еволюира пред очите ни. Прокуратурата внесе един доста логичен план за промени в Наказателен кодекс за криминализиране на закононарушенията от ненавист, по хомофобски претекстове, убийства, телесни повреди и така нататък Правя една лека панделка – тъкмо през днешния ден Страсбургският съд постанови едно прелестно решение по наше дело за убийството в Борисовата градина на Михаил Стоянов и тъкмо там се подлага на критика неналичието в Наказателния кодекс на по-тежка подготовка на закононарушенията, по-специално на убийствата, осъществени по хомофобски претекстове. И Гешев като един оракул, очевидно усещайки накъде отиват нещата, приготвя с екипите си, дръзвам да настоявам, един логичен план.

Та, Гешев е на назад във времето първо тъй като нямат време да се занимават с него и второ, тъй като това, най-малко външно, не е оня нахален, незаконен основен прокурор, който имахме преди две години. Тогава той не се свенеше да показва обществено незаконните си пристрастености и готовността си да прескача закона и Конституцията. Разбира се, аз съм твърдял доста пъти, че той е един прахосан актьорски гений. Това е една поредна роля. Не имам вяра в същинската му реинкарнация. В момента той наподобява малко по-безобиден и поносим, по-малкото зло е, за което не стига време.

КПКОНПИ също нагорещи така и така обтегнатите връзки в обединението. Как ще коментирате кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков за поста?

Бих го подкрепил, тъй като за този пост трябват хора, които са решителни и не са страхливи. Все отново Бойко Рашков е и доцент по наказателно-процесуално право. Той има и просветителния ценз, и потвърдените характерови атрибути за тази служба. На този пост не могат да се оправят сполучливо мижитурки или хора, които сходно на голи охлюви, оставят след себе си слузеста диря като тази на Сотир Цацаров, да вземем за пример.

Ясно е, на политолозите ще оставим да проучват това дали вървим към нови избори, или не. Но съгласно Вас, в случай че вървим към нови избори, правосъдната промяна отива ли в кофата за отпадък?

Ами при такива условия на този стадий – да. Разбира се, отиваме още по-далеч във времето и рационалните разбори и прогнози стават още по-трудни, тъй като никой не знае тъкмо какво ще се случи при нови избори – какви конфигурации ще има. Хипотетично – представете си, че ГЕРБ печели изборите, само че вътрешнопартиен прелом отстрани Бойко /Борисов - бел. ред./ и се появи някакъв ГЕРБ с човешко лице. Аз бих адмирирал една такава смяна и една рационална политическа коалиция от остатъците на Политическа партия, новия ГЕРБ, за какво не някакво реформистко крило от Българска социалистическа партия към хора като Крум Зарков, с който всяка партия би се гордяла и в чиито антикорупционни желания и правила не се колебая. Та, един Бог знае!

* Авгиевите обори в древногръцката митология са големи обори на царя на Елида Авгий, наследник на Хелиос и брачен партньор на Епикаста, които не били почиствани 30 години.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР