Според най-новото проучване на Mastercard в Европа Еxperience Economy все

...
Според най-новото проучване на Mastercard в Европа Еxperience Economy все
Коментари Харесай

Българите харчат с приоритет за моментите, които оставят спомени за цял живот

Според най-новото изследване на Mastercard в Европа Еxperience Economy от ден на ден консуматори избират да влагат средствата си в преживявания вместо във движимости. Девет от 10 (или 88%) от запитаните са заделили средства колкото през 2023 година или даже повече, с цел да посетят специфични събития в областта на кулинарията, спорта, музиката или киното. Над половината - 55%, възнамеряват да похарчат повече за преживявания спрямо преди, а 78% споделят, че вършат това с увереност, че си заслужава. Средно 35% от запитаните българи намират, че концерт на обичаната им тайфа или посещаване в международен ресторант има голям резултат върху целия им живот.

" Не е изненада, че европейците харчат предпочитано за преживявания - континентът предлага освен извънредно завещание в областта на културата, само че и в спортните събития и музиката. Всичко това се случва в удивително красиви пространства и поражда мемоари за цялостен живот. Това е и концепцията на Мastercard за " скъпо ": ние даваме опция на хората да изживеят своята пристрастеност дружно с околните си хора - всеки ден, на всички места. Предлагаме безчет скъпи прекарвания в над 30 страни на нашата платформа priceless.com ", споделя Раджа Раджаманар, основен световен управител на Mastercard за маркетинг и връзки.

Проучването на Mastercard в Европа Еxperience Economy* се удостоверява и от данните на Mastercard Economic Institute (MEI), съгласно които делът на вложенията на потребителите в пътувания и визитите на заведения за хранене и питейни заведения през 2023 година се е нараснал с 22% в Европа спрямо 2019 година За подтекст - харченето за артикули и движимости е запазило предходните си равнища. Категориите, в които хората харчат най-вече, са туризъм и пътешествия, кулинарни преживявания в заведения за хранене и на специфични фестивали, завършения навън, концерти, кинофестивали и почивки в уелнес категорията - по предписание - в компания или фамилно във връзка.

63% oт българите възнамеряват да харчат за пътешествия през ваканциите си, като 5 от 10 биха пътували до друга страна за събитие в областта на техния интерес

39% oт българските респонденти ще посетят концерт или музикален фестивал през 2024 г.

Средно 34% възнамеряват да се занимават със спорт и отдих навън или в спа центрове и удостоверяват, че избират да споделят тази преживявания с близки и натрупат обогатяващи мемоари за цялостен живот

29% ще се включат в кулинарни преживявания - специфични вечери с гост-готвачи, винени дегустации, готварски курсове и др.

За първи път следим и подготвеност за включване в доброволчески акции като мечтано общностно преживяване - 21% биха посветили времето си на тези събития

58% българи намират за най-важна опцията да запазят мига на фотография или видео, а 41% си пазят за спомен билет и мърчандайз.

Mastercard от години дава опция на своите сътрудници да развиват все по-незабравими събития - футболните мачове на UEFA, тенис шампионата Roland Garros, филмовите фестивали в Кан, Берлин и Венеция, топ музикалните награди в Европа и света. В България от над 5 години Mastercard поддържа водещите фестивали и концерти на музикалната сцена през портфолиото на Fest Team, A to Jazz, Midalidare Rock и подкрепя повишението на престижа на българската кулинарна сцена с редица гурме събития и платформи за развиване на дребния бизнес в областта на храненето.

Цяла година потребителите на Mastercard честват споделените моменти на трапезата като Mastercard Ден с 10% кешбек от покупката на храна и питиета на всяко 1-во число на нов месец след регистрация на www.priceless.com/den.

* В изследването на настройките на потребителите за покупка на преживяване в друга сфера на интерес от 2024 Experience Economy Mastercard включи 16 141 консуматори от 20 страни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР