Според най-известното стихотворение на Филип Ларкин, Annus Mirabilis, 1963 е

...
Според най-известното стихотворение на Филип Ларкин, Annus Mirabilis, 1963 е
Коментари Харесай

В леглото с римляните: Kратка история на секса в Древен Рим

Според най-известното стихотворение на Филип Ларкин, Annus Mirabilis, 1963 е годината, в която се измисля сексът във Англия. За римляните годината би била по-скоро 750 година прочие н. е.

Разбира се, човекът винаги е правил секс, само че съгласно римския историк Тит Ливий Патавин, скоро след основаването на Рим (през 753 година прочие н. е.) „ Сексът има незаличимо и неразривно политическо и историческо значение в Рим. “

Още от самото начало той е свързан с развиването на римската страна. Първият известен полов случай в тази посока е изнасилването на сабинянките през 750 година прочие н. е., когато римляните попълнят намаляващия си ресурс от фертилни дами като крадат съпругите и дъщерите на прилежащия народ сабини. Скоро по-късно сексът е забъркан първо в свалянето на тираничната монархия и основаването на републиката, а после и във възобновяване на тази република. По време монархията, Лукреция (легендарна римска матрона, чиято орис изиграва основна роля при прехода от Римско царство в Римска република) лишава живота си през 510 година прочие н. е. откакто е изнасилена от Секст Тарквиний, наследник на Луций Тарквиний Горди, последния цар на Рим (на основното изображение виждаме Секст Тарквиний и Лукреция). По време на републиката, девствената Вергиния е намушкана до гибел през 449 година прочие н. е. от личния си татко, с цел да избегне срама от „ незаконния полов контакт “ или „ stuprum “ с Апий Клавдий.

Запазването на половата добродетел – pudicitia – коства на Лукреция и Вергиния живота им; толкоз е значима тя за римските полезности, история и общество. По-късно римски историци украсяват именитите дами от предишното със половите нрави, които настояват и актуалните им дами да следват.

 Giambologna sabine

„ Похищението на сабинянките “, Флоренция

Сексът за множеството римляни безспорно е забавление, само че е и дълг: и по-точно казано, евентуално е повече забавление за мъжете и повече дълг за дамите. Мъжете се радват да покажат своите полови триумфи, до момента в който дамите би трябвало да раждат като на поточна линия бебета, в идеалния случай момчета, за да има наследници и да се поддържа бойното поле и земеделските земи. Момичетата, въпреки това, са скъпи и способстват малко или нищо за приходите на семейството; още повече – един ден ще изискват скъпа зестра.

Всъщност самият брак беше едноличен въпрос. Според мъжете дамите, които са се омъжили, не би трябвало да чакат никакво наслаждение – те се омъжват, просто с цел да се развъждат. Нещо повече, от безмълвната, отстъпчива и подчинена брачна половинка се чака да си затваря очите за половите залитания на брачна половинка си, до момента в който той си хойка, колкото му харесва, стига любовницата му да е неомъжена, или в случай че изневерява с момче, то да е над избрана възраст. Ходенето в обществените домове, при проститутките и танцьорките, се счита за нещо напълно обикновено, както и при мъже – с едно извънредно значимо изискване: че вие ​​сте този, който прониква. Да бъдеш въздържан за женска работа и мъжете, които са пасивни, се смятат за незадоволителни добродетелни и са жигосани и хулени като женствени.

Еднополовите контакти в Древен Рим се считат за приети (макар и с условия), само че еднополовите връзки сред дамите са безусловно жигосани. В „ лесбийският “ секс се приема, че има навлизане, което се смята за мъжка работа, тъй че жената в тази роля (и нейната пасивна партньорка) е подложена на наказване. Латинската дума за „ лесбийки “ е tribades или fricatores – „ тези (жените), които се търкат “.

В края на краищата обаче се вижда, че противозаконният и извънбрачен секс е нездравословен и необятно публикуван. Август, като първи император, вижда това и, макар че самият той не е срещу изневерите, въпреки всичко се пробва да възвърне някои от положителните старомодни фамилни полезности със (до огромна степен неуспешно) законодателство.

Работата на Август в тази посока обаче е елементарно засенчена от своенравната му щерка Джулия, за която се твърди, че блудства на самия подиум, от който татко й произнася моралистичните си закони. За Джулия животът е плаж, но баща й в последна сметка я заточва на отдалечения остров Пандатария, край крайбрежията на Кампания.

 Messalina

Валерия Месалина

Нека не забравяме и Месалина, императрицата на Клавдий и кралица на императорските блудници. За нея се приказва, че постоянно се измъква от леглото, до момента в който Клавдий спи, с цел да посещава един миризлив обществен дом, където работното й име в „ Lycisca “ („ Вълча кучка “). Римският създател Плиний Стари споделя историята на епичната оргия на Месалина, в която тя провокира една проститутка-ветеран на 24-часов секс маратон. Императрицата печели с 25 сътрудници – по един клиент на час.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР