Според нашите баби е редно да ударим хляба множество пъти

...
Според нашите баби е редно да ударим хляба множество пъти
Коментари Харесай

Как да направим чуден домашен хляб?

Според нашите баби е редно да ударим хляба голям брой пъти в масата, до момента в който го месим, с цел да стане доста апетитен. Така бабите ни преди време са вадели доста пухкави и бухнали питки, по-вкусни от всеки различен самун, който в миналото сте опитвали. Всеки поминък има своята специфичност, както и печенето на самун, с цел да стане хрупкав и кафеникав. Нека забележим по какъв начин можем сами да си създадем страховит домакински самун в няколко стъпки.

Приготвяне на закваската
Рецепта за запечен самун със сирене
Ще споделим с вас една забавна рецепта, с която може да запазите остарелия самун и да го извършите във вкусна композиция със сирене. Тя е...
Прочети повече
Вземете 100 грама ръжено брашно и същото количество вода, разбъркайте, поставете в огромен съд с похлупак, поставете закваската за един ден на топло място.

Бавно втасване

Всички сме наясно, че хубавите неща  не се случват скоро. Същото важи и за хляба. Дава му повече време за втасване, за сметка на по-малко квас и захар. 1/2 чаена лъжичка на 1 чаена лъжичка суха квас и малко брашно са задоволителни. Много предписания допускат прибавяне на захар за активиране на процеса, само че сладките кристали могат да накарат маята да работи прекомерно бързо и доста пламенно, което поврежда усета на хляба.

Нов метод на въвличане на тестото

Всяка рецепта първоначално има указания за разбъркване на съставките, къде и какъв брой да бъдат поставени. При хляба измененията нормално не са толкоз огромни и рядко са съдбовно неправилни. Но има дребен трик. Замесете тестото, не повече от 3 минути, покрийте с найлоново фолио и го оставете да почине за 20 минути, с цел да може брашното да поеме по-добре водата, което е добре за обособяване на глутен - тестото се омесва по-лесно, по-бързо.И се основава по-малко окисление, което е положително за домакински самун. По-доброто качество и усет са значими.
Рецептата на баба: Става за 5 минути - здравословен самун без месене
Хубаво е да се придържаме към здравословното хранене, с цел да бъдем здрави и да се усещаме добре. Това хранене обаче постоянно изключва хля...
Прочети повече
Тайната на пекаря (как да ревизирате готовността на тестото):

По време на втасването тестото би трябвало да се усили 1,5-2 пъти и да стане ефирно. Натиснете леко с пръст: в случай че дупката се изправи незабавно, би трябвало да оставите тестото да стои неподвижно, в случай че постепенно се изравнява - време е за печене.

Изпичане на хляба

Втасалото тесто сложете върху работен плот за месене, щедро посипан с ръжено брашно, и разделете на 2 елементи (за две питки). Във всеки случай, откакто тестото се раздели, го оставете да лежи за 15-20 минути под фолиото, след което оформете топки или питки и оставете да се стегне върху ленена забрадка или незабавно върху тава за печене с пергаментова хартия. Печете хляба на 230°C (без конвекция) или на 190°C (с конвекция).

Надяваме се тези препоръки да ви бъдат потребни при приготвянето на апетитен домакински топъл самун, от който да си оближете пръстите!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР