Според нашата преценка България има най-високите такси върху преводите в

...
Според нашата преценка България има най-високите такси върху преводите в
Коментари Харесай

Еврокомисар: Таксите върху преводите в евро за и от чужбина в България са най-високите в ЕС

Според нашата преценка България има най-високите такси върху преводите в евро за чужбина и от чужбина към страната. Случва се да платите хиляди евро такса за една трансакция. Това разяснява в изявление за Българска национална телевизия зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, който е на посещаване в София.

" Европейска комисия предложи да направи трансграничните такси за заплащания в евро по-евтини във всички държави-членки на Европейски Съюз. Предоставяме на жителите от страните, които са отвън еврозоната, същите условия като тези в страните от еврозоната ", разяснява той във връзка с предлагани промени, свързани с трансграничните заплащания в единната валута.

" Според новия правилник българите ще заплащат същите такси в евро, каквито са таксите в локалната валута. Така към този момент ще говориз за такси от няколко цента или безвъзмездни транскации ", съобщи още еврокомисарят.

Валдис Домбровскис показва, че другите промени, препоръчани от Европейска комисия, са свързани с опцията да има избор дали човек да заплаща в личната си валута или в локална, когато е в чужбина и употребява банкова карта.

" Ще ви дам образец - в случай че живеете в страна от еврозоната и сте на посещаване в България, и желаете да платите с банковата си карта, ви се дава опция да избирате - дали да платите в евро или в лв. ", обясни еврокомисарят.

" Междувременно би трябвало и всички банкомати и други уреди механически да бъдат изменени, с цел да дават отговор на новите условия. Ако идвате от еврозоната в България и ви се даде опция да избирате - желаете ли да плащате в евро или в лв. - по-евтино ще бъде за вас за плащате в лв.. Това е правилото - по-евтино е да плащате във валутата на страната, която посещавате ", разяснява още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР