Според нас председателите на съдилища не следва да бъдат медийни

...
Според нас председателите на съдилища не следва да бъдат медийни
Коментари Харесай

Георги Ушев и Мариета Райкова: Прави се опит за безпрецедентна намеса в независимостта на съда

Според нас ръководителите на съдилища не следва да бъдат медийни фигури, само че откакто в общественото пространство се стартира законопроект, който ще сътвори повече проблеми в сравнение с да реши такива, сме длъжни да изразим позицията си, която е и такава на нашите сътрудници. При приемането на законопроекти, с които се вземат решение толкоз значими за обществото ни проблеми, кардинално следва да се организира необятен публичен спор. При приемането на тези законопроекти следва да бъдат спазвани разпоредбите за условие на мнения от заинтригуваните институции, в съответния случаи Министерство на правораздаването, Висшия правосъден съвет, а и самите съдилища. Това не беше направено.

Това съобщи ръководителят на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) Георги Ушев в взаимно изявление пред с ръководителя на Специализирания углавен съд (СНС) Мариета Райкова.

Ушев посочи в контраст с изказванията за неефективност на профилираното правораздаване, че за десетте години от съществуването си, в Специализирания углавен съд са наказани 2232 лица и са оправдани 405.

„ За тази година броят на наказаните лица в Специализирания углавен съд е 220, 70 са оправданите. Правосъдието не е Олимпиада, с цел да има блян за надскачане на брой каузи. Според мен тази численост, в случай че не е най-висока, то е в горната граница. При нас е правилно да се води статистиката по брой наказани и оправдани, защото пъкъл една присъда не се крие единствено едно лице. При нас има даже дело, в което подсъдими са над 40 лица “, сподели от своя страна Мариета Райкова.

Председателят на АСНС добави, че няма причина да се счита, че работа на профилираните съдилища се отличава по нещо от тази на общите съдилища, нито пък, че аргументите за анулация или потвърждаване на актовете им се отличават от останалите органи. „ Върховният касационен съд, който е трета и дефинитивна инстанция по делата, които преглеждаме, е задоволително придирчив към актовете ни. Ако се наблюдава статистиката ни през годините е видно, че болшинството от решенията ни (повече от две трети от тях) се удостоверяват от Върховен касационен съд или се променят в елементи, които не рефлектират върху въпроса за наказателната отговорност на подсъдимите. Няма анулирани актове заради нарушение на правилата за обективност и безпристрастност. Няма нито един наш правосъден акт, чийто причини да са други, с изключение на чисто юридически. Винаги сме обезпечавани цялостна бистрота на нашата активност – от момента на избор на правосъден състав по делата, до крайния правосъден акт “, уточни Георги Ушев.

„ При нас са най-сложните каузи. Не единствено поради брой томове и брой подсъдими, очевидци и движимости лица, а и поради една усложнена фактология на препоръчаното за преценка закононарушение. Често зад едно закононарушение се крият над 100 действия. Всяко едно от тези действия би трябвало да се предложи на разискване в правосъдно разследване, държавното обвиняване да се опита да го потвърди, а това лишава доста време и доста старания. Престъпленията са разнообразни – проведена престъпност в региона на телефонни измами, лихварство, отвличания, данъчни закононарушения и други “, разяснява и ръководителят на СНС Мариета Райкова.

„ В редица отчети на Европейската комисия по механизма за съдействие и инспекция се прави оценка напълно позитивно активността на профилираните институции по делата за проведена престъпност и точно заради тези резултати, мониторингът на България по Шести индикатор „ Организирана престъпност “ е преустановен. Доказването на тези закононарушения фактически е мъчно. А какво остава при разглеждането им по места, където всички се познават. При наличния педантизъм в наказателния развой вместо да се вземат решение същинските проблеми на наказателното правораздаване в страната, поради които сме били неведнъж подложени на критика и от европейските ни сътрудници, а точно несъразмерният педантизъм на нашият углавен развой, се желае изтриване на сполучливо функциониращи правосъдни органи и това се случва, държа да подчертая, поради избрани проблеми, чието решение, в една или друга тенденция, явно е значимо за избрани кръгове в страната. Такива проблеми може да има във всеки български съд и вместо да се изчака те да преминат през инстанционен надзор, се прибягва до закриване на правосъдни органи поради тях “, добави Георги Ушев.

Председателят на АСНС съобщи още, че доста мъчно би могъл да се измисли механизъм делата по този начин да бъдат трансферирани в други съдилища, че да не се реализиран фрапантни забавяния по тях. „ Ще бъдем изправени пред блокиране на голям брой каузи, а други ще стартират от начало и то след разпит на десетки и стотици очевидци по някои от тях и осъществяване на комплицирани експертизи, които по в миналото лишават години. В отчета, който изпращаме на Европейската комисия сме подготвили лист с каузи, които сега се преглеждат и в двете правосъдни инстанции, които са с огромен публичен интерес и при закриването на съдилищата би трябвало да стартират от начало или в най-хубавия случаи да се преглеждат от същите правосъдни сформира с огромно закъснение. Става въпрос за над 250 каузи от общ темперамент, с над 1200 подсъдими, с повдигнати обвинявания за над 2600 закононарушения, които сега са висящи пред двете правосъдни инстанции “, сподели Ушев и акцентира, че сходни огромни промени в законодателството би следвало да бъдат подложени на необятен публичен спор, а мнения да бъдат поискани от всички заинтригувани страни, което както стана ясно още по време на съвещанието на Правната комисия на Народно събрание предходната седмица не е направено.

„ Безпринципното и неоснователно пренасяне на каузи от един съд в различен и реализиране на тормоз над съдиите, посредством осъществяването на незаконен асортимент, кои от тях да догледат почналите в съда каузи и кои да бъдат на процедура намалени на длъжностите, които са заемали преди 10 години, без да са направили никакви нарушавания, съставлява груба интервенция в независимостта на съда “, приключи Георги Ушев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР