Според нас думата джипче може да спори за думата с

...
Според нас думата джипче може да спори за думата с
Коментари Харесай

Suzuki Vitara - автомобил, който си плаче за приключения

Според нас думата " джипче " може да спори за думата с най-вече смисли в света. Зад нея се крият всевъзможни модели - от леки коли с малко по-високо окачване и черна пластмаса в профил, до същински проходими машини със заключени диференциали, изпитващи цялостна злоба към асфалта и градската цивилизация.

За доста автомобилни почитатели обаче " джипче " значи единствено едно - стилен градски 4х4 автомобил с порядъчен пътен луфт, профилирани електронни асистенти, повишаващи проходимостта, и стилна визия.

Suzuki Vitara е тъкмо това за нас. През годините японският модел се промени доста и се трансформира от способна офроуд машина, която става и за ежедневна машина, в такава, която става и за отвън пътя. Разликата е голяма. Част от тази смяна се корени в осъвременения по отношение на предходните генерации външен тип, за който стилът също е значим, както и в изоставянето на остарялата, само че потвърдена в офроуд средите идея за купе, инсталирано върху шаси.
 Снимка 578841

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: 1.5 FULL HYBRID ALLGRIP Работен размер: 1462 куб. см. Мощност: 116 к.с. Въртящ миг: 138 Нм Ускорение: 13.5 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 180 км/ч Среден разход: 5.8 л/100 км Трансмисия: 6-степенна автоматична Базова цена: 46 990 лева.
Четвъртото потомство на Vitara се появи през 2015 година и затвърди всичко това, което беше стартирано от предходния модел. Добрата вест е, че то още е на пазара след няколко модернизации. Лошата е, че от 2015 година мина много време и е напълно разумно да го сметнем за малко остаряло като идея и инженерни решения. Решихме да не избързваме с изводите и настройките и да го пробваме отначало, без предубеждения.

НОВОСТ ИМА

Нова за модела е Full Hybrid системата. И до момента Suzuki Vitara се оферираше в хибридна версия, само че тя беше от вида mild hybrid, който не ни дава цялостното хибридно чувство на автомобил, движещ се и единствено на ток, въпреки и на къси дистанции. Вече не е по този начин.

Full Hybrid версията на Vitara разполага с по-голяма батерия и по-мощен електромотор, които в композиция не просто подкрепят бензиновия елемент и му обезпечават спомагателна мощ, когато това е належащо, само че разрешават и напълно електрическо придвижване при тръгване и гладко шофиране с ниска скорост. Например когато си търсим място за паркиране в мола.
 Снимка 578842

В интерес на истината, това не звучи изключително впечатляващо във време, в което на пазара има десетки не просто цялостни, само че и плъг-ин хибриди, чиито акумулатори могат да се зареждат от контакта, само че пък системата на Suzuki Vitara е прелестен компромис на добра цена.

Разглеждаме я като способ за събаряне на разхода на гориво. И, става известно, ефикасен. След 200 изминати километра, разграничени по равно сред автомагистрала и градско шофиране, стрелката за равнището на бензина беше мръднала едвам доловимо, а показанията на бордовия компютър посочваха 6.3 л/100 км. И това в случай, че по автомагистралата си позволихме да поддържаме по-сериозно движение, а там електромоторът съвсем не влиза в приложимост.
 Снимка 578844

За сериозна динамичност и дума не може да става. Тук акцентът е върху разхода и ежедневната деловитост. Мощността от 116 к.с. е по-скоро в долната граница на това, което би не се желало, само че е задоволителна, с цел да назовем Vitara пъргаво градско джипче.

На автомагистрала обстановката е малко по-различна и то не тъй като на колата не ѝ стига мощ, а по-скоро поради шума.

За да поддържаме 140-150 км/ч, 1.5-литровият бензинов мотор поддържа много високи обороти и, надлежно, равнища на звук, което ненапълно нарушава комфорта в кабината. После обаче се сещаме, че може да понижим скоростта с 20 км/ч и да слушаме музика още веднъж необезпокоявани - нито от нараствания звук под капака, нито от камерите за следене на скоростта.
 Снимка 578836

Колкото до екстрите, разполагаме с всичко, с което свързваме модерните коли - 7-инчов тъчскрийн екран, отопление на седалките, различаване на обект в мъртва точка, системи за надзор при втурване и следене на пътната лента и така нататък
 Снимка 578845

Може да: приключенства ефективно Не може да: ни накара да настръхнем Липсва му: по-добра шумоизолация в купето
ТРАДИЦИИ

Традицията повелява Suzuki Vitara да има четири задвижващи колела и това продължава да е по този начин, въпреки и против доплащане.

Системата на колата е наречена от японците ALLGRIP и не е планувана за тежък офроуд, само че предлага електронни настройки, които могат да ни оказват помощ да се измъкнем от неприятна обстановка в пясък, сняг или тиня, без да изисква от нас специфични умения.

Изборът сред другите режими се прави от комфортен контролер, ситуиран зад скоростния лост, тъй че постоянно ще ни бъде на разположение. А в случай че се объркаме и не знаем кой режим е най-подходящ, постоянно може да го натиснем и да изберем режим Auto.
 Снимка 578839

Най-хубавото на Suzuki Vitara и неговите офроуд качества е фактът, че самата кола ни подтиква да я изведем отвън пътя. Проблемът с множеството кросоувъри през днешния ден е, че те са прекомерно помпозни, лъскави и претенциозни, и чисто психически човек не позволява опцията да ги подкара по някой стеснен черен път в планината, където има доста благоприятни условия за пострадване на лаковото покритие и джантите.
 Снимка 578838

Това, несъмнено, не значи, че Suzuki Vitara е спартански автомобил, към който няма да изпитаме обвързаност и благосклонности, нищо сходно. Просто част от характера му е да бъде леко оцапан авантюрист. Пък и с едно пастиране в края на уикенда, дребните драскотини елементарно се отстраняват.

Suzuki Vitara е забавен автомобил, тъй като идва от едно малко по-старо време на автомобилостроенето, когато като че ли всичко бе една концепция по-истинско. Разбира се, с това вървят и някои дефекти, само че и качества като ниско тегло, опростена структура, изчистен дизайн и налична цена. Харесва ни това в него, както и фактът, че не го е боязън от завършения, което го прави същинско " джипче ", каквито останаха малко.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР