Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи,

...
Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи,
Коментари Харесай

15 любими имена черпят днес, спазва се строга забрана

Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида. Не се върви на плаж, тъй като морето взима жертва на този ден. От през днешния ден времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение.

Докато преброиш до пет, вълната те удря и по-късно те дърпа във вътрешността. Илинден идва с мъртва хватка на морето, споделят старите риболовци.

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. На този ден честват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като пророкът е техен настойник.

Илинден е денят, в който се уважава Свети оракул Илия. По остарял жанр той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия древен оракул и дружно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

В митологичните показа светецът върви по небето със златна каляска и преследва ламята, която пасе житата. В българския национален календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на беритба и вършитба.

На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.

Според поверието на този ден морето взима най-вече жертви като курбан за светеца. Затова денят се отбелязва като Ден на удавника. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, с цел да не се разсърди Свети Илия, който е уважаван като стопанин на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

В противоположен случай индивидът може да бъде ударен от гръм. Не се върви и на плаж, защото хората са застрашени от удавяне. Ако на днешния ден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни.

Ще настъпи суша, демонстрират още поверията. На Илинден се вършат курбани за здраве, провеждат се и огромни общоселски събори и тържества. Своя филистерски празник означават кожухари, самарджии, фурнаджии, тъй като Свети Пророк Илия е техен патрон - настойник.

На Илинден селските стопани у нас вършат молебени за дъжд, а в обособени райони в България в деня против празника се прави и обредното преследване на дракон - знак на сушата. Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония, където се чества по остарял жанр на 2 август.

На Илинден имен ден разнуват Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Илонка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР