Според Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) предприетите

...
Според Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) предприетите
Коментари Харесай

Кирил Петков се е забавил да събере кредит от 150 млн. лева от ББР

Според Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР) подхванатите дейности поради просрочването най-големия неточен заем, провиснал от банката - от над 150 млн. лева, който провокира и максимален публичен интерес, са непоследователни и безпричинно забавени. Това гласи публично известие от ББР, представени от „ Актуално ”.  Виновник за тези " непоследователни и забавени дейности " във връзка със събиранията по заема е посочен Кирил Петков. Преди над година и половина той беше длъжностен министър на стопанската система.

" Установените обстоятелства са в контраст с обществено декларираните планове на служебния министър на стопанската система през 2021 година във връзка с този огромен заем. За интервала от 22.06.2021 година до 18.05.2022 година (почти година след назначението на управлението на ББР от служебния министър на стопанската система на 22.06.2021 година и повече от 5 месеца след встъпване в служба на постоянното държавно управление на 13.12.2021 г.) по него не е подхванато никакво деяние ", гласи известието. Официално не е ясно кой е взел въпросният заем. Според BIRD обаче това е компания на Румен Гайтански. А от Надзорния съвет на ББР прибавят, че до месец май, 2022 година не е било погасено нищо от дълга.

От Надзорния съвет на банката прибавят, че чак на 18 май, 2022 година " е взето решение за пристъпване към осъществяване върху комерсиалното дружество с назначение на шеф на едно от сдруженията в групата. Поемането на ръководството е било допустимо и на по-ранен стадий, тъй че назначеният от ББР шеф по Закона за особените залози (ЗОЗ) да получи цялостната информация за положението на сдружението. Необходимо е било и да изиска предприемането на дейни дейности по отношение на контрагенти на сдружението за осъществяване на подписани контракти за продажба (вземания, заложени в интерес на банката).

В този интервал няма данни за ограничения и насоки от Едноличния притежател на капитала за ускорение на събираемостта на експозицията. Погасеният дълг след предприемане на дейности по събирането до датата на инспекцията е 0 (нула) лв..

Стратегия и проект за деяние за излизане от тази кредитна експозиция са утвърдени едвам на 29.06.2022 година, когато и действително е стартирала работата по оценка на настоящото положение на кредитополучателя и е подписан контракт с одиторска компания за разбор на финансовото положение, юридически разбор, правене на бизнес проект и оценка на цялото комерсиално дружество. През октомври 2022 година е утвърдено предявяване на искове против контрагенти на длъжника за възнаграждение на неустойки заради несъблюдение на отговорностите по контракти за закупуване на материали за пътното строителство. Надзорният съвет на ББР си дава сметка, че този тип експозиции изискват оптималната действеност, професионализъм и воля за намиране на решения, а не популизъм. Народното събрание разпореди на Управителния съвет да актуализира тактиките за излаз с съответни стъпки и ограничения за събиране на проблематичните вземания в огромен размер ".

Отделно, съветът на ББР прецизира, че има общо 8 заема от над 5 млн. лева, които " са провизирани на 50% " - т.е. обезпечени единствено на половина. При 6 от тях няма проблем, обслужват се постоянно. Според вътрешен отчет обаче " неизрядните огромни длъжници със отговорности над 50 млн. лева, които са провизирани над 50%, са трима – група от компании в областта на пътното строителство, транспортна компания и производител на електроинструменти ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР