Според мнозина през 2023 г. щатският долар ще се сблъска

...
Според мнозина през 2023 г. щатският долар ще се сблъска
Коментари Харесай

Доларът губи влияние: БРИКС връща златния стандарт?

Според мнозина през 2023 година щатският $ ще се сблъска освен с възходящото придвижване против него, а и с възходящият интерес към златото.

Цената на златото, което се потвърждава за следващ път като благонадежден хедж против инфлацията, бележи растеж напоследък. Освен това в моментасе приказва новата валута на БРИКС да бъде подкрепена с благородния метал.

Златото е поскъпнало с близо 20% от предходната година, а цената му непрестанно се усилва. Доларът от своя страна губи стойност заради натрупването на задължения и придвижването против него, което БРИКС оглавява .

Скокът в търсенето на златото е необикновен, защото главните купувачи на благородния метал са централните банки на страните от БРИКС, а не институционални вложители или вложители на дребно.

По данни на Световния съвет по златото през първото тримесечие на 2023 година Китай са закупили 102 тона злато, Русия са внесли 31.1 тона, а Индия са добавили 2.8 тона към златните си запаси. Смята се, че акумулацията ще продължи, защото страните от БРИКС възнамеряват да поддържат новата си валута със злато, а не с щатския $.


 


Това отдалечаване от $ може да го сложи в неизгодно състояние международната търговия, до момента в който търсенето на злато остава високо и устойчиво.

Смята се, че потреблението на златото като бенчмарк би могло да сложи $ на назад във времето и той да загуби силата си в международната търговия, което също се смята за преимущество за страните от БРИКС.

В умозаключение може да се каже, че взетите решения по време на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, която би трябвало да се организира на 22 август, може да дефинира ориста на $ през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР