Според Мирчев част от конституционните промени са насочени към ограничаване

...
Според Мирчев част от конституционните промени са насочени към ограничаване
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Под натовския камуфлаж на Радев виждаме руската му рубашка

Според Мирчев част от конституционните промени са ориентирани към ограничение опцията на президента да преправя геополитическия курс на страната, а неговите служебни държавни управления да вземат дълготрайни решения, без да са упълномощени от никого и да носят отговорност. " България е парламентарна република и главните решения би трябвало да се вземат от Народното събрание ", подсети политикът от " Да, България ".

Като една от " най-големите бели " на президента и служебния му кабинет съгласно Мирчев е била договорката с " Боташ " , тъй като за 13 години България би трябвало да заплати 2,2 милиарда $ на Турция, без да има значение дали се придвижва въобще газ. " Едно служебно държавно управление взема решения за 2 месеца за 13 година напред, без да носи отговорност за каквото и да е ", сподели Мирчев.

Депутатът даде още един образец за еднолично ръководство от президента - с назначението на шефовете на спецслужбите . " Президентът се разсънва една заран с концепцията да смени шефа на ДАНС и със следобедното си кафе към този момент го е сменил - това не желаеме да се случва повече ", сподели Мирчев. И назова изцяло неприемливо държанието на сегашният началник на ДАНС, който си разрешава да дава оценки за народните представители и партии. " Представете си шефа на ФБР да го направи в Конгреса - ще бъде заменен на секундата ", сподели депутатът.

Според Мирчев сега ДАНС не работи против съветското въздействие в България . " В момента даже се стопират следствия против съветското въздействие. Затова желаеме да реформираме службите. Ще го забележим, като променим конституцията ", сподели той.

Политикът от ПП-ДБ съобщи, че в парламентарната група не е обсъждан въобще вид различен с изключение на Мария Габриел да бъде министър-председател след ротацията във властта през пролетта. Не се преглежда въобще и въпросът за приемане на имигранти в подмяна на стартирането ни в Шенген за летищата, както упорства Австрия. По думите му, задачата е да бъдем признати в Шенген по суша още през 2024 година и за това би трябвало да имаме ясна дата още в този момент, при предстоящото ни приемане във въздушния Шенген.

Приемането на измененията в Конституцията би трябвало да завърши 4-5 дни преди Коледа, сподели още Мирчев. И подсети, че президентът Радев още преди 2 години разгласи, че има собствен парламентарен план. " Но явно няма, обикновено беше президентът да излезе и да каже - това са моите оферти, само че вие не желаете да ги приемете, щом не го прави, явно няма такива ", сподели той.

На въпрос дали ще има съглашение за назначенията в регулаторните органи, Мирчев отговори, че се готви механизъм за взимане на решенията, а не съглашение. " Слагат се имена на масата, прави се дълбочинна инспекция, тъй като някой може да има корупционни зависимости, да вземем за пример. За нас е значимо не да си сложим квоти за една или друга партия, а в действителност да има селекция и регулаторите да работят. Когато те действат, работи бизнесът и страната. В момента регулаторите са подвластни от политици ", сподели Мирчев. И изясни, че ролята на партиите в назначенията е в носенето на политическа отговорност: " Носейки отговорност пред жителите, партиите могат да кажат - този става, този не. Аз да вземем за пример в случай че чуя, че някой си е взел апартамент за 30 000 лева в центъра на София, а ще ръководи да вземем за пример бюджет на здравната каса за 8 милиарда лева.. И назад, новият представител на страната в " Лукойл " съзнателно пази интереса на страната, не като предходния, който защитаваше съветския интерес ".

Мирчев съобщи още, че не са договаряни нови пакети военна помощ за Украйна след гласуваните в края на предходната седмица. " Не съм огромен почитател на раздаването на оръжие, желая да си модернизираме армията и е обидно нашите военни да служат със остаряло руско въоръжение. Не желая войната да пристигна у нас, сега Украйна се бие вместо нас, по тази причина би трябвало да създадем всичко допустимо да им помогнем, с цел да защитим страната си. Защото желаеме да живеем в естествен кротичък свят и нападната страна да си върне териториите, а отговорните да отидат на боен съд ", сподели той. И добави, че досега България е дарила на стойност няколко километра автомагистрала, а Украйна е купила въоръжение и муниции за 5 милиарда лева

Мирчев отхвърли обвиняванията, че с даряването на стоте БТР-а на Министерство на вътрешните работи се понижава боеспособността на българската войска. " Това е неистина, че плуват, Министерство на вътрешните работи имат 500 високопроходими машини, 8 от които верижни, в това число амфибия. Не е отговорно президентът да употребява опорки на " Възраждане " в претекстовете за бронетранспортьорите ", сподели Ивайло Мирчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР