Според Министерството на околната среда и водите Девня е едва

...
Според Министерството на околната среда и водите Девня е едва
Коментари Харесай

Заради локацията на АИС Изворите Девня не спечели екопроект

Според Министерството на околната среда и водите Девня е надали не екологично чиста община, макар че е център на химическа индустрия, а замърсяванията са непрекъснати, въпреки и в множеството случаи да са следени и да се вписват в нормите за нездравословни излъчвания. Това съобщи кметът на Девня Свилен Шитов в отговор на въпрос на списание " Инфрабилд " за ограниченията, които внедрява администрацията, с цел да понижи нездравословното влияние върху околната среда.

" Основната ни дискусия с екоминистерството е за местоположението на автоматизираната измервателна станция (АИС " Изворите “) за надзор на качеството на въздуха, която е държавна благосъстоятелност. Нейният обсег на деяние е 2 километра, а е ситуирана на над 10 километра от Индустриална зона – юг, където са съсредоточени химическите фабрики, и до момента не е отчела нито едно наднормено замърсяване, да вземем за пример със серен диоксид, азотни оксиди или пък въглероден оксид. Но отчетите от контролната активност на РИОСВ-Варна демонстрират, че превишения по цитираните индикатори има. Тези констатации се базират на данните от системите за личен екологичен мониторинг на заводите, до които достъп има единствено екоинспекцията, а тя ги огласява обществено един път годишно, освен това прекомерно сбито ", означи Свилен Шитов. 

" Заради несъответстващото разположение на станцията предходната година Министерството отряза плана ни по Оперативна стратегия " Околна среда " – за монтиране на филтри в комините на частните семейства и минаване на биогорива, тъй като се оказа, че и по индикатора " фини прахови частици " всичко ни било наред. А по линия на този план ние можехме да се сдобием и с мобилна станция за премерване качеството на въздуха, с каквато да вземем за пример разполага Община Бургас. Тези уреди са доста скъпи, поддръжката им – също, което е непостижимо за нашия бюджет, само че пък има по-евтини и не по-малко ефикасни измервателни уреди, каквито ще закупим със средствата от санкциите на замърсители, които Регионална инспекция за опазване на околната среда превежда по сметката на общината ", сподели още кметът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР