Според министъра на отбраната и вицепремиер Каракачанов форматът на участие

...
Според министъра на отбраната и вицепремиер Каракачанов форматът на участие
Коментари Харесай

Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, не смятам, че България има работа там


Според министъра на защитата и вицепремиер Каракачанов форматът на присъединяване на НАТО в Афганистан би трябвало да бъде прегледан на идващото съвещание на Алианса. Американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември идно евакуиране на половината от 14 хиляди американски военнослужещи от Афганистан.

„ Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които подхождат на неговото схващане за външна политика. Той разгласи и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще си отрази на НАТО – аз персонално считам, че България направи задоволително. Този контингент, който посрещнахме беше първият по-голям от 158 индивида. Този контингент, който отпътува в този момент е от 160 индивида. България няма потребност да усилва своето наличие повече ", безапелационен е вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Попитан дали тогава и ние би трябвало да свием присъединяване си, той отговори: „ Ако политиката на Съединени американски щати, като на съдружник в НАТО, е да изтегли своя контингент, персонално аз не считам, че България има повече работа там”.

На идната среща на военните министри от НАТО този въпрос да се разиска и "ако някои страни считат да изтеглят контингентите си от Афганистан аз считам че и ние трбва да преразгледаме позиция ", добави военният министър.

България взе участие в Афганистан с 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и извършват инструкторски задания за локалните сили за сигурност. НАТО продължава уговорката си към подготвителната задача "Решителна поддръжка ", в която беше преобразувана най- дългата бойна задача на алианса от 2002 година до 2015 година.

Предстои да се разиска по какъв начин изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите народи които поддържат военно наличие от 16 хиляди инструктори.

Към момента остават опасността от ракетни офанзиви към летището в Кандахар, което се охранява от българите, означи старши националният пълководец на 36-ия контингент Веселин Василев. Днес контингентът беше посрещнат публично след сполучливо приключилата задача.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР