Според мен трябваше просто спокойно и мъдро да се изчака

...
Според мен трябваше просто спокойно и мъдро да се изчака
Коментари Харесай

Служебният военен министър към Каракачанов: Практиката е поръчки без конкурс и с авансово плащане

Според мен трябваше просто умерено и умно да се изчака мнението на прокуратурата. Не се случи – стана говорене, изнасят се части от истината. Това съобщи служебният министър на защитата Георги Панайотов.
сподели, че съм бил измамен. Не съм – не съм политик, а съм експерт, настоя Панайтов. Според него, обстоятелствата са, че в Министерството на защитата (МО) са правени доста без конкурс, с изтъкване на реализатор и със 100% предплатено заплащане. По думите му, 80% от поръчките са със 100% предплатено заплащане. Има инструкции на финансовото министерство да се заобикалят такива неща, в разпоредбите на МО също се приказва за пазарни изследвания при поръчки, а не ги виждаме, продължи Панайотов.
 Каракачанов: Атакуват ме популистки, поисквам им прелестно ровене в министерството Каракачанов: Атакуват ме популистки, поисквам им прелестно ровене в министерството
На служебния кабинет поисквам прелестно ровене в Министерство на защитата. Това сподели на ръководителят на Вътрешна македонска революционна организация и някогашен министър на подбран...
" Беше казано, че всичките тези поръчки са без конкурс, тъй като компаниите, които трябвало да бъдат определени, трябвало да имат систематизиран достъп до информация от НАТО. Това е част от истината ", сподели Панайотов пред Българска национална телевизия. По думите му, половината от дейностите на летище „ Граф Игнатиево ” би трябвало да дават отговор на това изискване, само че за другата половина от дейностите не е належащо.
В уеб страницата на МО има оповестен антикорупционен проект. Пета или шеста точка е да се понижи представянето на поръчки на един реализатор. За предходната година 99% от публичните поръчки са с изтъкване на реализатор, съобщи Панайотов. Това е процедура, добави той. И даде образец – през 2019 година била подадена, прегледана и утвърдена социална поръчка за 6 часа. Имам подозрения – за информационни услуги става въпрос, описа Панайотов.
Що се отнася до двата кораба за Военноморски сили, Панайтов я смята за добра. Но обществото било на мрачно, че. За договорката за F-16 боеприпасите бяха включени, напомни министърът.
За бронираните машини за сухопътните сили, решение на Министерски съвет " Терем " да ги прави няма – имало единствено отчет от МО, че " Терем " има подготвеност. На " Терем " му трябват подизпълнители да направи тези машини – дали ще се работи по този начин или отново ще има процедура, би трябвало да реши идващото постоянно държавно управление, съгласно Панайотов. Още: " "
 Прекратена е процедурата за придобиване на бойни машини за пехотата Прекратена е процедурата за придобиване на бойни машини за пехотата
Прекратена е процедурата за нови бойни машини за пехотата. Министерството на защитата е уведомило публично двете класирани непознати фирм...
Няма фрагменти за армията, факт е поради демографската рецесия – най-тежката демографска рецесия в света съгласно Организация на обединените нации е в България, акцентира Панайотов. Облекчени заеми в банки, по-евтино и качествено висше обучение след избран прослужен период в армията – нещо такова би трябвало да се направи, сподели министърът. Некомплектът в този момент е 19%, макар акцията " Бъди боец " – преди този момент е бил малко повече. Такава акция би трябвало да има, изясни Панайотов.
За край той сподели, че са явен сигнал, че недоверието от страна на съдружниците от НАТО го е имало надалеч преди тези наказания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР