Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е

...
Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е
Коментари Харесай

Радев за изявлението на руското МВнР: Или не познават историята, или е опит за провокация


Според мен или е надълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация. Не мога да предсказвам, само че мисля, че България имаше съответна реакция. Това сподели президентът Румен Радев в отговор на казаното през вчерашния ден от съветското външно министерство за това, че алената войска била избавила българските евреи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

БГНЕС напомня, че на брифинг говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи: „ В годините на Втората международна война с помощта на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и по този начин към 50 000 души бяха избавени от неизбежна гибел ”, имайки поради успехите на Червената войска на Източния фронт, които доведоха до решителния поврат във Втората международна война /1939-1945/ и успеха над хитлеро-фашизма. Именно тези победи също в някаква степен са съдействали за активизиране на антифашистките сили и тяхната битка в страните, намиращи се под немска окупация или съдружници на Райха.

Захарова разяснява надпис върху монумент на руски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври. Според Захарова този път „ вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с искрено антисемитски темперамент ”. Представителката на съветското външнополитическо ведомство дефинира станалото като изключително цинично в светлината на спасяването на българските евреи от Червената войска. Захарова показва, че създателите на надписа нямат разбиране от личната си история.

От пресцентъра на българското Министерство на външните работи във връзка изказването на представителя на Министерство на външните работи на Руската федерация, обявиха, че не руската войска, а българският народ избави българските евреи. От Министерство на външните работи декларират още: "Без да омаловажаваме смисъла и ролята на Червената войска за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората международна война, държим да подчертаем, че сходни опити за замяна на историческите обстоятелства не способстват за общочовешката идея на битка с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за изрично наказание на нацизма и неонацизма в актуалните му прояви". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР