Според международно журналистическо разследванеЗамесен бил и Путин, но чрез подставени

...
Според международно журналистическо разследванеЗамесен бил и Путин, но чрез подставени
Коментари Харесай

336 политици крият милиони в офшорки

Според интернационално журналистическо следствие
Замесен бил и Путин, само че посредством подставени лица

Твърди се, че в листата са и двама българи

Стотици международни водачи - бизнес, политически и религиозни, звезди, наркотрафиканти са укривали милиони долари и покупки на първокласни парцели и предмети в офшорни данъчни убежища през последния четвърт век.

Това разкри Международният консорциум на проверяващите публицисти в отчет, озаглавен “Досиетата Пандора”. Консорциумът, чиято мрежа включва близо 300 проверяващи публицисти в над 100 страни и към 100 други медийни сътрудници, стана необятно прочут при започване на 2016 година, когато разгласява “Панамските документи”, които също разкриха по какъв начин политици и предприемачи укриват средства в данъчни убежища.

В новите “Досиета Пандора” участват имената на 336 политици от целия свят, измежду които 35-ма някогашни и сегашни държавни и държавни ръководители. Твърди се, че в листата са и двама български политици, само че детайлности за тях още не са обявени, като се чака такива да има до няколко дни. Освен това 174 компании от листата са свързани със притежатели от страната ни.

Друга връзка с България е сръбският министър на финансите и някогашен кмет на Белград Синиша Мали. Според “Досиетата Пандора” той е бил притежател на 24 първокласни жилището по българското Черноморие в качеството си на шеф на две офшорни компании от Британските Вирджински острови. Още през 2015 година Мали упрекна публицисти в неистина за оповестени материали, че има тези парцели.

Сред настоящите политически водачи в “Досиетата Пандора” е Андрей Бабиш - премир на Чехия, в която в края на седмицата предстоят парламентарни избори. Твърди се, че той е вложил 22 милиона $ във фиктивни компании, посредством които е финансирал покупката на огромен парцел в Южна Франция. “Очаквах да изкарат нещо тъкмо преди изборите, с цел да ми навредят и да повлияят на вота в Чехия”, написа в туитър Бабиш след оповестението на листата.

Макар да не е упоменат персонално в “Досиетата Пандора”, съветският президент Владимир Путин също е обвинен в укриване на активи - в Монако посредством свои сътрудници, които се считат за подставени лица.

Бившият английски министър председател Тони Блеър пък е махленски, е придобил викторианска постройка на стойност 8,8 млн. $, като купил офшорна компания на Вирджинските острови, в която сега се обитава адвокатската фирма на брачната половинка му Чери. Така той си икономисал 400 000 $ налози, написа още в “Досиетата Пандора”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР