Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за

...
Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за
Коментари Харесай

МААЕ: Няма риск за сигурността на Запорожката АЕЦ въпреки обстрела, на който е подложена

Според Международната организация за атомна сила (МААЕ) няма риск за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна макар непрекъснатия обстрел, на който тя е подложена, заяви ДПА.

Експертите на организацията дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена опасност за сигурността на централата вследствие на обстрела или други военни дейности, съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк през вчерашния ден. " Това обаче може да се промени всеки миг ", предизвести той.

Само няколко часа преди свиканото по искане на Русия съвещание Запорожката АЕЦ в Южна Украйна - най-голямата в Европа и измежду най-големите в света - беше атакувана с тежка артилерия и ракетни установки, заяви представител на съветските окупационни управляващи.

Гроси прикани Москва и Киев да дават на интернационалните специалисти достъп до централата допустимо най-скоро. " Аз персонално съм подготвен да управлявам такава задача ", сподели той.

" Няма време ", акцентира шефът на МААЕ. Агенцията се пробва от седмици да изпрати в централата инспекционна задача. Киев и Москва се упрекват взаимно, че попречват инспекцията, отбелязва Франс прес.

Съюзниците на Украйна подчертаха, че такава задача е нужна, като акцентираха пред Съвета за сигурност отговорността, която носи Русия.

" Решението за събитията в Запорожието е просто. Съединени американски щати приканват Руската федерация да изтегли неотложно силите си от украинската територия ", съобщи американският заместник-министър за контрола над въоръженията и интернационална сигурност Бони Дженкинс.

Както се очакваше, съветският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя хвърли виновността върху Киев и неговите съдружници.

" Призоваваме страните, подкрепящи режима в Киев (...), да го принудят един път вечно да постави завършек на нападенията против Запорожката централа ", а Организация на обединените нации и МААЕ - да заявят на украинските управляващи, че дейностите им са неприемливи, сподели той.

Трудно е да си представим същинския мащаб на възможна нуклеарна злополука в централата. Цялата отговорност за това ще носят западните поддръжници на Киев, посочи съветският посланик, като назова " сюрреалистични, цинични и неуместни " обвиняванията против Москва.

" Руснаците са фамозни с изпипаните си проекти за неистини, бойкот и укриване като този, който виждаме през днешния ден ", отговори украинският дипломат в Организация на обединените нации Сергий Кислица. " Никой от нас не може да спре вятъра, разнасящ радиацията, само че дружно можем да спрем една терористична страна. И колкото по-скоро спрем Русия, толкоз по-скоро Европа и светът ще се почувстват още веднъж в сигурност ", добави той.

Русия упрекна и службите на Организация на обединените нации, че са попречили задачата на МААЕ, само че представителят на генералния секретар Антониу Гутериш отхвърли тази концепция.

" Става дума за нуклеарна централа, намираща се в средата на едно полесражение. Мисля, че можем да си представим минимум две-три страници (с изброени) спънки " за инспекцията, означи Стефан Дюжарик.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР