Според медиците е важно да се види какво се прави

...
Според медиците е важно да се види какво се прави
Коментари Харесай

Лекар: Хората са недоволни, защото парите за здраве се харчат неефективно

Според медиците е значимо да се види какво се прави с отделените за здраве средства

„ Този индикатор, който мери „ Евростат ”, е световен статистически индикатор и той не касае единствено качеството на здравната помощ. Той е обвързван с факторите на околната среда, включително тютюнопушенето, използването на алкохол, качеството на живот най-общо казано и то не е единствено медицина ”, заяви в студиото на „ Събуди се ” на Нова тв доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето. Изказването му е във връзка резултатите от последното изследване на „ Евростат ”, съгласно което 40% от смъртните случаи у нас е можело да бъдат предотвратени. 

В разбора се показва, че те не биха се случили, в случай че има ефикасна здравна система, качествени медицински услуги и технологии. Оказва се, че у нас над 50% от лекарите и 40% от останалия медицински личен състав са в пенсионна или в предпенсионна възраст.  Нарушена е и една значима съразмерност: в България на един доктор се пада една здравна сестра, до момента в който в развитите страни това съответствие е приблизително 1:3. В същото време обаче по разноски за опазване на здравето по отношение на Брутния вътрешен артикул България към този момент надминава множеството нови страни членки на Европейския съюз.

„ Според мен значимият извод от целия този диалог, който не е спирал за нашето опазване на здравето е, че средствата, малко или доста, се харчат доста неефективно. Затова не са удовлетворени хората ”, добави доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Българите попадаме измежду шестте най-бързо топящи се народи в света. По данни на Националния център по публично здраве и разбори предвидимата смъртност в България е два пъти по-висока от междинните стойности за Европейския съюз. Още от черната статистика в опазването на здравето - България заема девето място измежду 189 страни по приложимост на алкохол на глава от популацията и 12-о място по тютюнопушене. Според кардиолозите най-малко 80% от инсултите в България биха могли да бъдат предотвратени, в случай че системата работи вярно.

„ За страдание, в последните години, човек, когато заприказва за опазването на здравето у нас, постоянно се загатва едно изречение с три констатации  и те са „ доста пари даваме, няма промени и няма резултати ”. И трите не са правилни ”, изясни доктор Методи Янков, шеф на болница „ Сердика ”.

„ Ще бъдем по-полезни за развиването на опазването на здравето, в случай че приказваме какъв брой пари на глава от популацията са употребяват за опазване на здравето. Там сме сред 340 евро за България и 4000 евро за Германия. И в този случай не е нужно да се укоряваме, че даваме малко пари, а да забележим какво вършим се тези пари ”, каза още доктор Методи Янков, шеф на болница „ Сердика ”. / 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР