Според Майкъл Блумбърг спирането на тока е причинено от претоварване

...
Според Майкъл Блумбърг спирането на тока е причинено от претоварване
Коментари Харесай

Голямото спиране на тока: Как 100 електроцентрали и 22 атомни реактора в САЩ и Канада излязоха от строй

Според Майкъл Блумбърг прекъсването на тока е породено от претоварване на електрическа мрежа

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Джордж Патаки афишира изключително състояние в целия щат след неочакваното спиране на електроснабдяването.

Кметът на града Майкъл Блумбърг декларира, че прекъсването на тока евентуално се дължи на " естествени аргументи ". По думите му то е провокирано от претоварване на електрическата мрежа на каскадата Ниагара-Мохоук, на американско-канадската граница.

Блумбърг отхвърля предходните известия, че спирането на електричеството е разследване от пожар в огромна електростанция в Манхатън. Според него черният пушек над подстанцията на компанията " Кънсолидейтид Едисън " се дължи на автоматизираното ѝ изключване, а не на пожар. Блумбърг уточни, че електроснабдяването в града може би ще бъде възобновено още преди края на деня.

Според Канада прекъсването на тока е породено от мълния

Прекъсването на електричеството в североизточната част на Съединени американски щати и в Канада е провокирано от мълния, блъснала електроцентрала покрай Ниагарския водопад, оповестява представител на канадския министър председател Жан Кретиен. Бяхме осведомени, че мълния е блъснала електроцентрала в региона на Ниагара, от американската страна, декларира той.

Преди това американските управляващи са декларирали, че повода за случая евентуално е претоварване на електрическата мрежа на каскадата Ниагара-Мохоук, на американско-канадската граница.

В елементи от Канада електричеството към този момент е възобновено..

Буш: прекъсването на тока не бе терористичен акт

Американският президент Джордж Буш твърди сънародниците си, че неочакваното спиране на електричеството в елементи от Съединени американски щати и Канада не е било резултат от терористичен акт. Буш показва, че към момента не е ясно какво е предизвикало прекъсването на тока. Мога обаче да ви уверя, че това не беше терористичен акт, споделя той.

Федералното държавно управление си сътрудничи с щатските и локалните управляващи, с цел да бъде възобновено оптимално бързо електроснабдяването в засегнатите градове. Ситуацията е сериозна, акцентира президентът. Според него националната електрическа мрежа може би би трябвало да бъде осъвременена.

Заради случая девет нуклеарни реактора в Съединени американски щати са били изключени . Болниците и част от летищата не престават да работят на спешен режим.

В Ню Йорк е въведено засилено полицейско наличие, само че като цяло както американците и канадците посрещат прекъсването на електричеството без особена суматоха. Нюйоркските управляващи обезпечават заслон в палатки, спортни зали и публични здания за хилядите, които не са съумели да се приберат по домовете си в предградията на осеммилионния град. Стотици спомагателни рейсове транспортират жителите на крайните квартали.

Бойни самолети Ф-16 изхвърчат над Ню Йорк и Вашингтон незабавно след спирането на електрозахранването

Бойни самолети Ф-16 изхвърчали, с цел да патрулират в небето над Ню йорк и Вашингтон през вчерашния ден, незабавно откакто бе прекратено електрозахранването на източното крайбрежие на Северна Америка, оповестява вестник " Вашингтон пост ".

Минути след спирането на тока Пентагонът наредил да излетят два изтребителя Ф-16 и сложил в подготвеност други бойни самолети във военновъздушни бази в източните региони на Съединени американски щати. Много скоро по-късно станало ясно, че прекъсването на електрозахранването не се дължи на терористична офанзива, прибавя вестникът, представен от Агенция Франс Прес.

Внезапното прекъсване на тока в обширни елементи от Съединените щати е първият тест на опциите за дейности при изключителни условия след атентатите на 11 септември 2001 година Според анонимни чиновници бързо е била открита връзка сред военните, разузнаването, районните спешни центрове и енергийния бранш, прибавя " Вашингтон пост ".

Спирането на тока в Съединени американски щати и Канада провокира безпорядък във въздушния превоз

Спирането на тока в Канада и в североизточната част на Съединени американски щати провокира усложнения във въздушния превоз по света, оповестяват международните организации.

На Франкфуртското интернационално летище самолетите от Северна Америка идват с до 7 часа забавяне. Напълно анулирани са два полета от Ню Йорк до Франкфурт на Майн - на " Еър Канада " и " Луфтханза ".

" Бритиш Еъруейс " и " Върджин Атлантик " пък анулират свои полети до засегнатите региони в североизточна Америка. Около 1700 пасажери на английските авиолинии остават на нюйоркското летище " Джон Кенеди ". Един от самолетите на " Върджин Атлантик " по линията Лондон - Ню Йорк се връща на летище " Хийтроу ", а различен е отклонен за кацане във Вашингтон.

Контролните центрове и кули на летищата в Ню Йорк и други огромни градове в Съединени американски щати, наранени от прекъсването на тока, са минали на спешно зареждане. ФАУ стопира полети, защото обработката на документите и багажа на пасажерите е била невъзможна.

Прекъсването на тока в Съединени американски щати разкрива по-големи проблеми

Уязвимостта на северноамериканската електрическа система се открои с цялостна мощ, когато милиони хора останаха без електрическа енергия в един от най-горещите следобеди на това лято, написа Джеймс Джелтър от Ройтерс.

Той отбелязва, че чиновници от енергийния бранш от дълго време са предупреждавали, че системата за транспорт на електрическа енергия в Северна Америка стене под тежестта на товара, който носи всеки ден. Най-голямото уголемение на тази система е било правено през годините след Втората международна война.

" Ние сме свръхсила с електрическа мрежа, присъща за Третия свят. Нуждаем се от нова мрежа ", декларира за Си Ен Ен губернаторът на щата Ню Мексико Бил Ричардсън, който е някогашен министър на енергетиката на Съединени американски щати. " Проблемът е, че никой не се грижи да обезпечи задоволителна пропускателна дарба. "

Според Института за проучвания на електрическата енергия в Пало Алто, Калифорния, търсенето на електрическа енергия в Съединени американски щати е повишено с 30 % през последното десетилетие, а пропускателната опция на системата - единствено с 15 %.

При горещините в североизточната част на страната климатичните съоръжения употребяват 30 % от цялото количество сила, минаващо по електропроводите, като мощно претрупват обременената така и така електрическа система.

Както показват оператори от електромрежата на Съединени американски щати, прекъсването на тока е най-голямото в историята на Северна Америка. По мащаби то затъмнява прекъсването в Съединени американски щати и Канада през 1965 година, което визира към 30 милиона души.

Прекъсването стана за броени секунди, откакто по пътя от Големите езера до Нова Англия стартират да влизат в деяние прекъсвачите, охраняващи скъпоструващото съоръжение от неочакван токов удар.

Печално известното прекъсване през 1965 година е провокирано от рухване на мълния върху високоволтов електропровод, тръгващ от Канада и стигащ до Ню Йорк. След шока от претърпяното е основан Северноамериканският съвет за надеждност на електроснабдяването.

Базираната в Ню Джърси браншова група се пробва да обезпечи сполучливата работа на мрежата от високоволтови електропроводи, които са с дължина 800 000 км и обслужват 270 милиона консуматори в Съединени американски щати и 31 милиона в Канада. Въпреки напъните на организацията и на специалистите по поддържане на системата тя прави засечки в дните, когато прекалено много мегавати се концентрират в прекомерно малко линии. Освен това мрежата непрекъснато зависи от капризите на времето.

Националната електрическа мрежа се нуждае от незабавно възстановяване, декларира Тери Уинтър, началник на компанията " Индипендънт систъм опърейтър ", която ръководи системата за електроснабдяване на щата Калифорния.

Както обаче означи Уинтър, напъните в тази тенденция нормално са спъвани от съпротивата на локални общини, които не желаят наоколо до тях да има трансмисионни уреди и далекопроводи. Друга причина е неналичието на предпочитание да се влага в строго контролирания бизнес с преноса на електрическа енергия.

Един умрял и един тежко ранен след прекъсването на тока в Ню Йорк. Електроподаването в Канада се възвръща последователно

Един човек умря, а пожарникар беше тежко ранен в Ню Йорк по време на прекъсването на тока, което засегна североизточната част на Съединени американски щати и някои региони на Канада, оповестява кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Починалият мъж станал жертва на сърдечна рецесия, а огнеборецът потърпевш при пожар.

По време на повредата пожарникарите в Ню Йорк се отзоват на общо на 5000 повиквания, оповестява кметът на конференция.

Стотици поданици на град Мелвиндейл, щата Мичиган не могат към момента да се приберат по домовете си, ситуирани наоколо до петролната рафинерия Маратон, където прекъсването на тока провокирало детонация. Испанската организация ЕФЕ цитира локалните управляващи, съгласно които има заплаха от втора детонация в рафинерията.

Електрозахранването в Отава и Торонто, двете огромни канадски метрополии стартира последователно да се възвръща след прекараната на мрачно нощ. Въпреки опасенията на полицията, от тъмнината се възползвали малко на брой. Полицията арестува общо 40 души в двата града, основно за джебчийство и кражби на магазини.

Повредата в електрическата мрежа в Съединени американски щати се дължи на искане на в допълнение електричество от страна на Канада

Повредата, която оставя без електричество североизточните региони на Съединените щати и част от Канада, има източник в Канада, декларира на конференция кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, представен от Агенция Франс Прес.

Изглежда, че нещо се е случило в Канада и канадците не са създали всичко належащо, с цел да предотвратят спомагателното натоварване на електрическата система на Ню Йорк, споделя Блумбърг. Той изяснява, че Канада е поискала в допълнение електричество по силата на съглашение със Съединени американски щати, предвиждащо реципрочни отговорности за двете страни.

В четири от петте региона на Ню Йорк електричеството към този момент е възобновено, оповестява по-късно ДПА. Според Блумбърг се чака на другия ден електроснабдяването да се възстановява.

Джордж Буш прикани за рационализиране на електропреносната мрежа на Съединени американски щати

Президентът Джордж Буш окачествява като " сигнал за пробуждане " прекъсването на електричеството в обширни територии на Северна Америка и казрва, че електропреносната мрежа на Съединени американски щати би трябвало да бъде усъвършенствана.

По време на посещаване в планините Санта Моника президентът на Съединени американски щати споделя пред кореспонденти, че би трябвало да се разбере къде е грешката, да се проучва казусът и да се вземе решение. Буш не прецизира по какъв начин би трябвало да бъде осъвременена електрическата енергийна мрежа в страната, нито показва какъв брой ще коства това, прибавя Ройтерс.

В този миг специалистите се пробват да открият повода за лавинообразното прекъсване на електричеството в североизточните щати на Съединени американски щати и в канадската провинция Онтарио.

Конгресът проверява срутва в електроенергийната система

Ден след повредата Комисията по енергетика и търговия към Камарата на американския Когрес оповестява, че след ваканцията ще стартира следствие на най-големия в историята на Съединени американски щати срив в електроенергийната система, който остави без електричество над 50 милиона поданици на Съединени американски щати и на Канада.

Втори ден към 4 милиона американци от междинните западни щати до Манхатън са без електричество. Властите предизвестяват, че електроподаването ще бъде възобновено изцяло най-рано в края на уикенда.

Трима души почиват в резултат на повредата. Големи региони в щата Охайо останаха без питейна вода, в Мичиган е въведено изключително състояние, а в Ню Йорк метрото е напълно парализирано. Това са най-сериозните провали от срутва.

В канадската столица Отава има два смъртни случая, свързани с енергийния срив. Полицията оповестява за 23 случая на обири и за 38 ареста. Няколко обири са били осъществени и в Ню Йорк и Детройт.

  Положението в Съединени американски щати и Канада последователно се възстановява след колосалния срив в електроенергийната мрежа

На 17 август (събота) 2003 година стартира последователното нормализиране на живота в регионите на Съединени американски щати и Канада, които бяха обхванати от най-мащабния срив в електроенергийната мрежа в историята на Северна Америка, само че към момента милиони хора са без ток, оповестяват информационните организации.

Според ДПА по време на прекъсването на електричеството в Съединени американски щати трима души са починали при пожари, породени от свещи, а една жена е получила инфаркт. Двама души в Канада са намерили гибелта си при зародилия безпорядък.

Въпреки стартирането на тока в доста области като щатите Мичиган и Охайо на други места хората стартират да изпитват проблеми, породени от енергийния срив.

Населението към Кливлънд е предизвестено да преварява водата преди пиянство, тъй като пречиствателните станции са спирали да работят. В региона на Детройт, прочут с автомобилната си промишленост, има дефицит на течни горива, защото помпите на бензиностанциите се зареждат с електричество.

След два дни на безпорядък въздушният превоз в Съединени американски щати и Канада стартира да възвръща своята активност. Броят на анулираните полети е мощно понижен, а центровете за надзор на полетите минаха на зареждане от външен източник.

Губернаторът на щата Ню Йорк Джордж Патаки дава обещание на милионите жители на мегаполиса Ню Йорк, че в понеделник ще могат да употребяват още веднъж метрото. Но по думите му няма 100-процентова гаранция, че случилото се няма да се повтори, до момента в който не стане известно каква е била повода за колосалния срив в системата за електроподаване в Съединени американски щати и Канада, съобщи Ройтерс.

Три далекопровода в щата Охайо евентуално са предизвикали енергийния срив в североизточната част на Северна Америка

Три линии за транспорт на електрическа енергия в американския щат Охайо евентуално са повода за най-големия срив в енергийната мрежа на Северна Америка, оповестява шефът на енергийния съвет на континента, представен от Ройтерс.

Вече значително сме уверени, че сривът е почнал в Охайо, споделя Майкъл Гент, президент на Северноамериканския съвет за надеждност на енергийната система. Тази социална институция е основана след всеобщото прекъсване на електричеството в Съединени американски щати през 1965 година почти в същите региони, както при тази.

Гент прибавя, че сега проверяващият екип се пробва да откри за какво обстановката не е била овладяна, откакто трите далекопровода в Охайо са излезли от строя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР