Според Марк Гурман от Bloomberg, софтуерни инженери на Apple смятат,

...
Според Марк Гурман от Bloomberg, софтуерни инженери на Apple смятат,
Коментари Харесай

iOS 18 ще бъде „най-голямата“ актуализация в историята на iPhone: ето какво да очаквате от нея

Според Марк Гурман от Bloomberg, софтуерни инженери на Apple считат, че iOS 18 ще бъде „ най-голямата “ актуализация в историята на iPhone.

„ Според хора, работещи по iOS 18 се чака да бъде най-амбициозното възобновяване на софтуера на iPhone в историята му. “

пише Гурман в собствен отчет, отдаден на WWDC 2024

Наскоро Apple съобщи, че годишната ѝ конференция за разработчици ще се организира от 10 до 14 юни, а iOS 18 ще бъде основната тематика на нея, за едно с изкуствения разсъдък.

Говори се, че iOS 18 ще включва нови функционалности с изкуствен интелект в Siri и в доста други приложения, а по-рано през днешния ден стана ясно, че Apple възнамерява да добави поддръжка на RCS в приложението Messages за усъвършенствано изпращане на текстови известия сред iPhone и устройства с Android. Очаква се актуализацията да вкара и по-персонализируем начален екран и други промени в дизайна на потребителския интерфейс, нови функционалности в приложения като Apple Maps и Freeform, спомагателни функционалности за досегаемост и други.

По-долу обобщаваме хипотетичните функционалности и промени, които ще са налични в поддържаните модели iPhone през есента.

По-умен Siri и генеративен ИИ

Според разнообразни източници се допуска, че iOS 18 ще разполага с нови функционалности с изкуствен интелект в систематичните приложения Siri, Spotlight, Shortcuts, Apple Music, Messages, Health, Numbers, Pages, Keynote и други.

Главният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук нееднократно е загатваше, че компанията работи по генеративен ИИ и възнамерява да показа детайлности „ по-късно тази година “, а шефът на маркетинга на Apple Грег Джосуак също загатна за ИИ тази седмица в обява в обществените мрежи, обвързвана с WWDC 2024.

Генеративният изкуствен интелект набра голяма известност в края на 2022 година, когато OpenAI пусна ChatGPТ. Това е общоизвестния чатбот, който може да дава отговор на въпроси и други текстови поръчки. Компанията също по този начин разшири активността си в региона на инструментите с генеративен ИИ за основаване на изображения и видеоклипове. Други компании като Гугъл и Microsoft също навлязоха в пространството на генеративния ИИ и технологията бързо се развива.

Не се чака iOS 18 да включва личния чатбот на Apple, сходен на ChatGPT. Вместо това се оповестява, че Apple е провела диалози с компании като OpenAI, Гугъл и китайската Baidu за евентуални партньорства в тази област. Това може да докара до консолидираното на други чатботове в iOS 18. Въпреки това, точните проекти на Apple не са ясни.

Някои функционалности с генеративен ИИ може и най-вероятно ще са извънредни за моделите iPhone 16 Pro и 16 Pro Max. Говори се, че тези модели ще бъдат снабдени Neural Engine (невронен енджин) със „ доста “ повече ядра.

По-персонализируем начален екран

MacRumors заяви извънредно, че iOS 18 най-сетне ще разреши на потребителите да слагат икони на приложения на всички места на началния екран. Това значи, че потребителите ще могат да основават празни пространства, колони и редове сред иконите на приложенията. Тази съществена функционалност от дълго време е налична в смарт телефоните с Android, а най-сетне и Apple я вкарва в iPhone.

Потребителите на iPhone към този момент ще могат да персонализират началния екран с приложения като Shortcuts и Widgetsmith, които могат да се употребяват за основаване на „ празни “ икони на приложения и уиджети, само че формалното решение на Apple ще бъде доста по-удобно.

Очаква се iOS 18 да включва спомагателни варианти за персонализиране отвън подредбата на иконите, като част от най-голямото възобновяване на началния екран от години.

Нови функционалности в Apple Maps

MacRumors неотдавна разкри две евентуални нови функционалности на Apple Maps, които ще се появят в iOS 18. Това са персонализираните направления и топографските карти.

С функционалността за персонализирани направления потребителите на Apple Maps ще могат да избират съответни пътища, по които да се движат по време на навигация, заради аргументи като познати или живописни гледки. Очаква се тази функционалност да бъде налична единствено в Съединени американски щати при стартирането ѝ. Гугъл Maps към този момент разрешава на потребителите да основават персонализирани направления в интернет и по-късно да ги преглеждат на своя iPhone.

Топографските карти дебютираха за първи път в Apple Watch предходната година с watchOS 10. Кодът демонстрира, че функционалността ще бъде разширена до iPhone, Mac и Vision Pro с iOS 18, macOS 15 и visionOS 2. Тези карти включват детайлности като пътеки, контурни линии, надморска височина и забавни точки за туризъм и други действия навън.

Поддръжка на RCS

През ноември Apple разгласи, че ще поддържа междуплатформения стандарт за известия RCS в приложението Messages на iPhone „ по-късно “ през 2024 година. Това евентуално значи, че RCS ще бъде функционалност в iOS 18, основана на тази времева рамка.

Поддръжката на RCS би трябвало да докара до следните усъвършенствания в общоприетото преживяване при изпращане на известия сред iPhone и устройства с Android:

Изпращане и приемане на фотоси и видеоклипове с по-висока разграничителна способност Аудиосъобщения Индикатори за писане Wi-Fi известия сред iPhone и Android устройства Подобрени групови чатове, в това число опцията потребителите на iPhone да напущат диалог, който включва консуматори на Android

Тези функционалности към този момент са налични за диалози сред iPhonе-и посредством iMessage. Много от функционалностите са налични и в приложения за известия на трети страни, като WhatsApp и Telegram. Поддръжката на RCS в iPhone ще разшири функционалностите до приложението Messages.

Промени в дизайна

Според Гурман Apple възнамерява да актуализира дизайна на потребителския интерфейс на iOS още през тази година. По-рано той съобщи, че iOS 18 ще предлага огромни функционални промени и промени в дизайна. Все още обаче Гурман не е дал съответни детайлности.

Широка поддръжка

Всяка година по време на WWDC един от най-напрегнатите моменти е този, в който излиза наяве кои модели ще поддържат най-новата актуализация на iOS. Apple е много великодушна в това отношение. Компанията предлага за всеки собствен iPhone най-малко 5 години актуализации на iOS и актуализации за сигурност. Това обаче не значи, че вашето устройство ще поддържа най-новите функционалности. Например, някои от функционалностите с ИИ може да са лимитирани единствено до най-новите модели iPhone 16. И въпреки всичко, това са положителни вести.

Предполага се, че iOS 18 ще работи на всеки iPhone, който може да работи с iOS 17, което ни връща към моделите iPhone XR и iPhone XS, пуснати през 2018 гoдина, дружно с изданията на iPhone SE от 2020 и 2022 година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР