Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов управление, което да изолира

...
Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов управление, което да изолира
Коментари Харесай

Пеевски няма несиметрично голяма власт, а изолацията на ДПС е невъзможна, смята Борисов

Според водача на ГЕРБ Бойко Борисов ръководство, което да изолира Движение за права и свободи в новия парламент, е невероятно. Това стана ясно на днешния брифинг в централата на партията.

Борисов кани на диалози всички парламентарни обединения в идващото 50-о Народно заседание. Същевременно той отхвърли вид в изпълнителната власт да вземат участие партии, които не са от евроатлантическия набор. Борисов изключи „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия от формулата на ръководството. За най-малката политическа мощ „ Величие “ обаче не сподели съответно дали я счита за проруска.

След коментар на кореспондент на Клуб Z, че Движение за права и свободи явно е ябълка на раздора и по този начин е било и в досегашния парламент, Борисов не се съгласи: 

„ Не, не беше по този начин “.

(Съ)председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски има несиметрично огромна власт. Възможен ли е вид за анти-ДПС фронт, т.е. за уединяване на Движение за права и свободи от властта? Защо не насочат такава оферта към ПП-ДБ, към Има Такъв Народ, към Българска социалистическа партия в това число, бе въпросът от Клуб Z.

Бойко Борисов обаче отхвърли тази алтернатива:

„ Пак няма да ни стигнат гласовете. Корнелия Нинова я чух ясно да споделя „ в никакъв случай с ГЕРБ “. Какво да приказвам с нея? И другото е аритметика – смятай и ще видиш, че не излизат. Вече ние с ПП-ДБ, за жалост споделям, двете партии не можем да създадем държавно управление. “

Всъщност от Българска социалистическа партия оповестиха, че биха подкрепили надпартиен кабинет.
А и какво демонстрират числата?
В идващия парламент Движение за права и свободи ще има 47 народни представители. Остават 193, с които Бойко Борисов теоретично би могъл да договаря за анти-ДПС фронт. От него даже би могла да бъде изключена радикалната проруска партия „ Възраждане “.

ГЕРБ, ПП-ДБ, Има Такъв Народ и „ Величие “, да вземем за пример, ще имат общо 136 депутати, което си е солидно болшинство. Ако прибавим и Българска социалистическа партия, стават 155. За Борисов обаче подобен вид за уединяване на Движение за права и свободи не съществува.

Любопитно е, че в подтекста на въпроса за несиметричната власт на Пеевски водачът на ГЕРБ реши да разяснява честността на парламентарния избор на 9 юни:

„ Освен това, излязоха всички организации, които бяха на изборите в България като наблюдаващи и споделиха, че изборите са почтени, демократични и вярно извършени. Кое е асиметрично? В случая Движение за права и свободи са втори. “

След нов репортерски коментар, че Делян Пеевски има несиметрично огромна власт в институциите – прокуратурата, регулаторите..., Борисов не се съгласи:

„ Не знам това да е по този начин. Регулаторите се избираха, когато ГЕРБ беше в ръководство и в случай че деликатно прегледате нещата, ще видите, че имаше и от „ Атака “, и от Българска социалистическа партия, и от всички партии във всички регулатори, с цел да може... И апропо, това е верният в този момент сюжет за избори на регулатори. Не беше вярно това, което предлагаха сътрудниците от Политическа партия и Демократична България – ние с Петков да разделим всичко на две. Това не беше вярно. Това тогава щеше да е асиметрична власт в самостоятелни регулатори и във всичко останало. “

Припомняме, че ПП-ДБ неведнъж отхвърлиха изказванията, че са желали да си поделят регулаторите с ГЕРБ.

След репортерски въпрос през днешния ден - допустимо ли е обединения, които са надалеч от определението евроатлантически, да получат места в изпълнителната власт, Бойко Борисов отговори:

„ Не. С сътрудниците от „ Възраждане “ може да се приказва за парламентарната власт, присъединяване в комисии – както и до момента имаше... Затова споделих – с всички партии би трябвало да се откри разговор в Народното събрание, тъй че тези две задания ще вървят паралелно. “

След запитване дали може да ръководят с „ Величие “ и „ ИТН “ (ИТН), Борисов сподели:

„ ИТН “ гласуваше по евроатлантически тематики постоянно с нас и ПП-ДБ. Но техният водач ще реши по какъв начин да работят. Пак споделям – отговорността е на всички. Ако всички подходят, както би споделил Петков, излиза, че ние отиваме на избори - да сме съпротива всички. И на идващите избори това ще се случи. “

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че няма да прави коалиция с Движение за права и свободи. Той желал експертен кабинет, а това не било коалиция. Същевременно Бойко Борисов упорства ГЕРБ да има министър председател и най-малко двама основни министри – външен и на защитата, което си опонира с тезата за експертния кабинет. Друг е въпросът, че с цел да има поддръжка по този начин нареченото експертно държавно управление, то зад него отново би трябвало да стои някакъв вид коалиция, която да обезпечава парламентарната поддръжка за него.

На конференцията през днешния ден в устрема си да отхвърли, че счита да се коалира с Движение за права и свободи, Борисов влизаше в непрестанни несъгласия.

Попитан за какво отхвърля вид за кабинет на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, той съобщи:

„ Не. Не отхвърлям, само че не мога да приказвам от тяхно име. Не съм разговарял с тях. Според мен диалозите би трябвало да се водят в Народното събрание от преговорните екипи и в случай че има съгласие по тематики, тогава ще се съберем водачите, ще излезем и ще кажем: такова експертно държавно управление с подобен състав сме подготвени политическите партии да подкрепим и може да се подпише единствено - едно, две, три, четири, пет - какво се прави. Иначе, аз също държа на думата си, че в коалиция с Движение за права и свободи не влизам. С тях сме партнирали, те са доста виновни по тематики. Няма мърдане, като кажат. И в случай че намерим други такива съратници, ще намерим държавно управление. Ако няма... “

Бойко Борисов преди месеци съобщи, че няма да прави коалиция с Движение за права и свободи, в случай че няма най-малко още един сътрудник. Всъщност, Борисов и Пеевски и да желаят, няма да могат да ръководят без трети състезател, тъй като и в новото Народно заседание (НС) няма да имат болшинство. ГЕРБ и Движение за права и свободи дружно ще разполагат със 115 народни представители в 240-членния парламент.

Заради спорните му изявления кореспондентка през днешния ден настоя Борисов да посочи изобщо ли няма да се коалира с Движение за права и свободи, или това би било допустимо, в случай че има и различен участник в ръководството. Лидерът на ГЕРБ отговори по този начин:

„ Едно експертно държавно управление не може да работи като съдружен формат. Защото сме доста разнообразни като партии. Но в случай че се разчертае рамка и политики, в които сме съгласни тези, които биха се вероятно съгласили – бихме били държавници... е точната дума, и сме подготвени да работим с тях. “

Според различен кореспондент Делян Пеевски загатва, че Движение за права и свободи би трябвало да има действителна власт, на което Бойко Борисов реагира:

„ Ако ме питаш, той изобщо не го загатва. И резултатите като втора политическа мощ му дават правото да си го приказва. И никой не му е отговорен на никого за това, че са дали такива слаби резултати. Те (ПП-ДБ) ги дадоха не поради нас, дадоха ги поради слабата работа на държавно равнище. Ако те имаха положителни кметове, щяха да са им бастиони тези градове. А те и в градовете, където имат кметове, Политическа партия и Демократична България изгубиха. Помните ли какъв брой се радваха на Пазарджик, на Варна – и какво се случи... “

Бойко Борисов отхвърли и вид да предложи държавно управление на малцинството:

„ Проиграхме този късмет поради тях (ПП-ДБ). Ако те бяха повторили резултата си и в този момент да имаме 121 (депутати), този въпрос беше логически, на сътрудника му беше логически, в случай че те поставяха изискванията със или без Движение за права и свободи – е логически, само че в този момент ние и трите вършим малко, устойчиво евроатлантическо болшинство, както се говореше. “

По време на цялата конференция Борисов изтъкваше, че на изборите от ГЕРБ са първа мощ с 11% разлика пред идващия. Това обаче не е по този начин. ГЕРБ има 24,7%. Втора е Движение за права и свободи със 17,07%. Бойко Борисов очевидно говореше за разликата сред ГЕРБ и ПП-ДБ, която получи 14,33%. Той неглижира срутва в изборната интензивност и това, че партията му има с близо 140 хиляди гласа по-малко по отношение на предния парламентарен избор.

След въпрос обмисля ли промени в ГЕРБ поради този огромен спад, Борисов се ядоса:

„ Ама съм доста удовлетворен от резултата, бе! 11% над директния си съперник в изборите! Да се усещам отговорен, че съм ги победил толкоз?! “ (Всъщност разликата сред ГЕРБ и ПП-ДБ не е 11%, а 10,37%. Почти 11% е разликата с четвъртия - „ Възраждане “, само че Борисов надали има поради тях.)

От това стана ясно, че Борисов възприема ПП-ДБ за главен съперник. На Движение за права и свободи пък, наподобява, той гледа като на непосредствен сътрудник, щом неглижира разликата сред ГЕРБ и втората мощ, която е под 8 пункта.

Същевременно водачът на ГЕРБ днес още веднъж се опита да се разграничи от глобения за корупция от Съединени американски щати и Англия Пеевски, очевидно съзнавайки, че партньорството с него е мощно проблематично от имиджова позиция.

„ След като се разделихме в Народното събрание, аз нямам нито един телефонен диалог, нито една среща с Делян Пеевски. Всеки си отиде по регионите и се бихме – стигаха до физически пердах нашите гласоподаватели “, разгласи Борисов.

Той още веднъж акцентира, че в 49-ото Народно заседание водачите на ПП-ДБ редовно са си взаимодействали с Пеевски. Затова и обвиняванията от тяхна страна за свързаността на Борисов и Пеевски не били почтени.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР