Според лекарите неправилната стойка на компютъра е причина за 75%

...
Според лекарите неправилната стойка на компютъра е причина за 75%
Коментари Харесай

6 начина да предпазите здравето си на работното място

Според лекарите неправилната стойка на компютъра е причина за 75% от бързата отмалялост и болката в мускулите и ставите, а останалите 25% се дължат на неналичието на равновесие сред работа и отмора. Ето какво предлагат експертите, с цел да избегнете здравословните проблеми.

Болки в краката

Не седете с кръстосани крайници. Това утежнява кръвообращението, притиска вените и предизвиква дискомфорт под формата на вдървеност и синдром на неспокойните крайници.

Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да настройките стола. Краката ви не би трябвало да висят и ръбът на седалката не би трябвало да ви притиска под коленете. Поставете краката си на пода или на специфична стойка, тъй че да са сгънати под ъгъл малко над 90°.

Болка в гърба

Дълбочината на стола би трябвало да подхожда на дължината на бедрата. Ако седнете на прекомерно огромен стол, поставете възглавница зад кръста си на гърба на облегалката. В противоположен случай ще се плъзнете надолу, което води до напрежение и болежка в гърба.
Столът би трябвало да има комфортна облегалка с естествена крива, тъй че гърбът да не застава във формата на въпросителна.
Не бързайте да променяте позицията си, в случай че се чувствате неловко. Нека мускулите ви да свикнат с вярната поза. След време позицията ще стане комфортна, само че това няма да се случи незабавно.
Уморени ръце

Когато работите на компютъра, ръцете ви са в непрекъснато напрежение. Натоварването и неверната позиция могат да причинят тъпа и натрапчива болежка, както и изтръпване на ръцете заран.

Позицията на рамената и предмишниците ще е вярна, в случай че клавиатурата и мишката са на равнището на лакътя. Китките би трябвало да са прави, а не обърнати встрани. Самите ви ръце би трябвало да са наклонени в лактите под ъгъл от 90° и да лежат свободно на масата.

Болки във врата

За да избегнете болките в главата и врата, е значимо да поставите вярно монитора. Ако е прекомерно ниско, това ви кара да се навеждате обратно или да се плъзгате надолу. Това усилва натоварването на гръбначните дискове и може да докара до изкривявания и болки.

Седнете на стола, затворете очи и се отпуснете. Когато ги отваряте, точката, в която би трябвало да се намира центърът на екрана, ще бъде тъкмо пред вас. Ако е належащо, използвайте стойка под монитора, тъй че да е на равнището на очите ви. Екранът би трябвало да е тъкмо пред вас, а не настрана, тъй че натоварването на врата и очите ви да е минимално.

Възпалени и изтощени очи

Когато работите прекомерно дълго на компютър, може да получите по този начин нареченият „ синдром на компютърното зрение ”: замъглено зрение, сухота, зачервяване. А оттова - главоболие и неспокойствие.

Оптималната позиция на центъра на монитора е на равнището на очите, на разстояние към 50 см от лицето ви.
Премахнете отблясъците от екрана. Ако компютърът ви стои до прозорец, преместете го или дръпнете щорите. Регулирайте яркостта, контраста и размера на шрифта.
Добре е да се носят специфични очила, които филтрират част от спектъра. По този метод очите ви ще бъдат по-малко изтощени и ще предпазите зрението си.
Не забравяйте за очните извършения. Можете да погледнете през прозореца или да “сканирате ” стаята с очи на всеки час в продължение на най-малко 20 секунди.
Бърза отмалялост

Ако човек води затънал метод на живот и яде повече мазни и сладки храни, натрупва повече холестерол, който се събира по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Вените и клапите по-трудно се оправят с функционалностите си. Рискът от сърдечни болести нараства.

Появяват се неприятни чувства: болки, отмалялост и отичане на краката, високо кръвно налягане. Симптомите нормално се появяват късно вечерта.

Отделяйте най-малко малко време за извършения всеки ден. Дори елементарна гимнастика, която ще отнеме не повече от 15 минути. Опитайте се да ходите повече пешком, вместо да шофирите или да се движите с градския превоз. И най-важното е да се храните здравословно. /Bright Side
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР