Според легендата Свети Герасим прекарал голяма част от живота си

...
Според легендата Свети Герасим прекарал голяма част от живота си
Коментари Харесай

На 4-ти март православната църква почита паметта на преподобния Свети Герасим Йордански

Според легендата Свети Герасим прекарал огромна част от живота си в пустинята. Понеже бил извънредно религиозен, набожен и правоверен човек, към него се събрали и други вярващи и по този начин образували християнско приятелство. След известно време в Йерусалим дошъл един духовник, който бил захласнат от Сатаната и почнал да сее интриги сред братята монаси и измежду християните отвън манастира. Той съумял да обсеби с неговото обучение цар Теодосий Младши и неговата брачна половинка кралица Евдокия, а след тях съумял с ловкост да смъкна патриарха Ювеналий и да заеме неговото място. Така хитрият Теодосий почнал да насажда ненавист и да сее лъжеучения. В началото Герасим тръгнал по неговия път, само че скоро се осъзнал и потърсил препоръки от Свети Евтимий Велики, който разобличил неверните изказвания.

След това животът на братството в манастира на преподобния Герасим траял обикновено, само че той претендирал голяма дисциплинираност и посветеност в Бога от своите монаси. Случило се един ден да откри ранен лъв, който излекувал и от оня миг дивият звяр станал домакински любим на преподобния Гарасим. Легендата споделя, че лъв с бодил в лапата потърсил помощта на светеца. След като Герасим извадил тръна, лъвът останал негов дълготраен сателит. Известно е, че до момента в който преподобният Герасим бил лоялен духовник, Господ му дал способността да получава видения. Едното от тях било обвързвано с умрелия Свети Василий Велики, към който преподобният Герасим изпитвал голямо почитание и се обърнал за помощ. Във видението ангели носели душата на Свети Василий Велики към Царството Небесно. Тогава преподобният Герасим схванал, че светият отец е умрял и по този начин отпътувал за неговото заравяне.

На 4 март 475 година преподобният Герасим достигал до напреднала възраст и умрял. Дори тогава, когато бил заровен, правилният му лъв останал до гроба и скоро по-късно умрял от тъга по своя собственик.

На 4-ти март имен ден честват: Герасим, Гераско, Герчо, Геро, Герка и Гера.

Желаем ви доста здраве, благополучие и триумфи. Бъдете благословени!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР