Според Ковачева и увеличението на водата е неприемливоОмбудсманът Диана Ковачева

...
Според Ковачева и увеличението на водата е неприемливоОмбудсманът Диана Ковачева
Коментари Харесай

Омбудсманът критикува КЕВР за липсата на контрол над ЕРП-тата и се заема да сезира КЗК за отказа им да обезщетят хората заради спрения ток

Според Ковачева и нарастването на водата е недопустимо

Омбудсманът Диана Ковачева обмисля да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) поради отхвърли на електроразпределителните сдружения (ЕРП) да изплащат обезщетения за спиранията на тока по време на усложнената зимна конюнктура в края на ноември. Това сподели тя в утринния блок на Нова телевизия „ Здравей, България “.

Основният мотив на публичния бранител е, че ЕРП-та не могат сами да дефинират дали тези форсмажорни условия са налице.

„ Аз следя този отвод на основата на форсмажор и считам, че това е корист с монополно състояние и тук Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да се намеси “, сподели още Ковачева.

Според нея липсва задоволително надзор от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за това дали сдруженията извършват капиталовата си стратегия, в която се включва и поддържането на сервитутите – т.е. отрязването или поддържането на дърветата наоколо до стълбовете, а точно скъсаните кабели поради паднали клони се оказаха главната причина хората в доста обитаеми места да останат без ток дни наред.

„ КЕВР би трябвало да следи дали се извършват капиталовите проекти, а да поддържаш мрежата е част от вложенията – непрестанно би трябвало да следи, а освен при форсмажор. Аз ще кажа на хората, на които им е отказано на основа на това, че има форсмажор да се извърнат към КЕВР, като си изпратят документално недоволството, което е било отхвърлено, с причините за отхвърлянето, тъй като КЕВР е способен да направи инспекция. “

Омбудсманът напомни, че на уеб страницата на институцията има къса директива по какъв начин да се потърси отплата за породени неудобства и претърпени вреди от електроразпределителните предприятия.

По мотив идното ново нарастване на цената на водата, Диана Ковачева разгласи, че към момента няма никаква връзка сред по-високите цени и по-доброто качество на услугата. Според нея има потребност от нов закон за ВиК, само че досега всички планове повтарят настоящия модел и по този начин хората на процедура не могат заявят, че водата е с неприятно качество и да заплащат по-малко. Друг стеснителен миг е, че като се изключи че не се усъвършенства качеството на водата, се усилват и загубите по мрежата, сподели още Ковачева.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР