Според Конституцията на Испания, вчерашният вот в Каталуния не беше

...
Според Конституцията на Испания, вчерашният вот в Каталуния не беше
Коментари Харесай

ЕК: Каталунският референдум е незаконен

Според Конституцията на Испания, вчерашният избор в Каталуния не беше легален. За Европейската комисия, както ръководителят Юнкер неведнъж е акцентира, това е вътрешен за Испания въпрос, който би трябвало да бъде решен според конституционния ред в страната. Това разгласи Европейска комисия в публична позиция, представена от „ Ройтерс”.

Снощи каталунските водачи обявиха, че 90 на 100 от участвалите в референдума, разгласен от Мадрид за противозаконен, са дали своят вот за самостоятелност. Според тях това основава опция за едностранно обособяване от Испания. Междувременно каталунското държавно управление заяви, че при конфликтите по време на неразрешения референдум са ранени минимум 893 души, които са потърсили здравна помощ.

Четирима от тях са потърпевши съществено, само че положението им е устойчиво.

„ Призоваваме всички страни бързо да преминат от борба към разговор. Насилието в никакъв случай не може да бъде инструмент в политиката”, акцентира представителят на комисията Маргаритис Шинас, откакто през вчерашния ден фрагментите с бруталния опит на централната власт да смаже референдума обиколиха света..

Говорителят на Европейска комисия обаче не пожела да каже дали е имал поради точно насилието, дело на испанската полиция. Освен това, разговорът наподобява мъчно изпълним в миг, в който каталунските управляващи обмислят едностранно оповестяване на самостоятелност.

Позицията на Брюксел е, че референдумите в страни членки би трябвало да се организират според откритото национално законодателство, а вероятно обособяване на Каталуния ще я извади от Европейски Съюз – тежък удар по стопански може би най-силната испанска провинция все още.

„ Вярваме, че ръководството на премиера Мариано Рахой ще се оправи с този комплициран развой с цялостно ценене на испанската Конституция и главните права на гражданите”, съобщи Шинас.

На този декор, испанският министър на правораздаването Рафаел Катала разгласи, че държавното управление в Мадрид може да анулира автономията на Каталуния.

По силата на член 155 от испанската конституция централното държавно управление може да анулира краткотрайно самостоятелните пълномощия на управляващите на районите: " Чл. 155 е налице. Ще използваме цялата мощ на закона. Наше обвързване е да разгадаем проблемите и ще го създадем, макар че това включва някои ограничения, които може да са неприятни”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР