Според Кодекса за социално осигуряване /КСО/, всяко лице родено след

...
Според Кодекса за социално осигуряване /КСО/, всяко лице родено след
Коментари Харесай

Как да разберете къде се осигурявате за втора пенсия

Според Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/, всяко лице родено след 31.12.1959г. наложително се обезпечава във фонд за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване. Разпределението на лицата в съответните фондове става въз основа на персонален избор, а при липса на подобен на база на служебно систематизиране.

Ако сте служебно разпределен или се осигурявате във фонд за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване въз основата на персонален избор, само че сте не запомнили в кой тъкмо, можете да извършите информация в Национална организация за приходите /НАП/, изясняват специалистите от Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

От началото на 2012 година всички офиси на Национална агенция за приходите издават лични идентификационни кодове /ПИК/ за достъп до персонална данъчноосигурителна информация. Чрез този код жителите могат да ревизират:
 
    какъв е осигурителният им приход – върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски;

    данни по Допълнителното наложително пенсионно обезпечаване – в кой спомагателен наложителен пенсионен фонд е обезпечено лицето;

    заявените пред Национална агенция за приходите трудови контракти за лицето от неговият работодател;

Нови периоди за прекачване на втората пенсия в Национален осигурителен институт

Персоналния идентификационен код /ПИК/ се издава от офисите на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес на местоживеене. Получаването на ПИК става сега, след подаване на заявление, персонално или посредством упълномощено с нотариално пълномощие лице.

 istock istock
Осигуряващите се лица в пенсионно осигурително сдружение могат да открият в кой пенсионен фонд се обезпечават по следните три метода:
 
    Чрез уеб страницата на Национална агенция за приходите за ел. услуги и идентификация с КЕП;

    Чрез уеб страницата за ел. услуги на Национална агенция за приходите и идентификация с персонален ПИК, който се издава от офисите на НАП;

    Чрез персонално позвъняване на националния телефон 0700 18700 на Национална агенция за приходите, където на база на контролни въпроси от служителя на Национална агенция за приходите ще получат информация за своето участие (не се дава за умряли лица).
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР