Според кмета на район Средец“ държавата няма интерес към монумента

...
Според кмета на район Средец“ държавата няма интерес към монумента
Коментари Харесай

Трайков за Паметника на Съветската армия: СО трябва да реши какво да прави с него

Според кмета на регион „ Средец “ страната няма интерес към монумента
Каква ще е ориста на паметника на Съветската войска? Този въпрос има дългогодишна история. През годините са правени опити паметникът да бъде деактуван, само че до това по този начин и не се стигна до този миг. Миналата година, ден след началото на войната в Украйна, кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков предприе процедура за преместването му.

„ Ситуацията с този монумент е като войната в Украйна, в случай че мога да направя такава прилика. Независимо дали го назовават специфична военна интервенция – това е война. Независимо дали го назовават монумент за признателност от българския народ – това е пропагандно оборудване. То е основано с такава цел. Но моето чувство, от общинска позиция е, че страната е изгубила интерес към този обект “. Това съобщи пред Нова телевизия кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков. 

По думите му паметникът не е включен в никакви контракти сред България и Руската федерация. „ Това не е войнишки монумент. Не е съветски монумент. Така че страната би трябвало да се разпореди с него по метода, по който прави с други рискови уреди. А този монумент е рисков. Така си отпътуваха и монументът „ 1300 години България “ пред НДК, Мавзолеят. Тези два обекта си нямаха посолства. Но тъй като Паметникът на Съветската войска си има посолство, което непрекъснато подвига звук – страната гледа да „ не се бута сред шамарите “, уточни той.

Според Трайков този паметник не е държавна работа, а общинска. „ Държавата няма причина да се интересува от него. Но Столичната община непрекъснато си има проблеми с това оборудване. То е източник на опълчване сред хората – на прочувствено равнище и в чисто физически проект. Постоянно падат някакви плочи, появяват се дупки. Преди две години бе направено градивно проучване, което поискахме от Областната администрация. Тя даже апелира пред съда да не го прави, само че съдът разпореди, че такова проучване би трябвало да бъде направено тъкмо от тях “, означи той.

Кметът на регион „ Средец “ акцентира, че в петък публично се е обърнал с писмо към регионалния шеф този монумент да бъде деактуван, т.е. да не бъде държавна благосъстоятелност, а да стане общински. „ Хора от моя екип направиха едно изследване в Държавния списък. Извадихме и проверихме хиляди документи, с цел да потвърдим, че паметникът дава отговор на условията в Закона за общинската благосъстоятелност от 1996 година. А точно, че в случай че нещо е издигнато с доброволни дарения на жителите – то е общинско. Това, което установихме е, че паметникът е издигнат с доброволни дарения от работен колективи и най-различни хора “, изясни Трайков.

Според него този монумент не заслужава да бъде на такова централно място в София. „ Скулптурните фигури трябва  да бъдат съхранени. Това е и желанието на създателя им. А какво да стане с пространството – това би трябвало да помислят хора с експертиза в градоустройството и парковото обмисляне ", сподели още Трайчо Трайков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР