Според източниците Украйна може още днес да премахне не само

...
Според източниците Украйна може още днес да премахне не само
Коментари Харесай

Засилва се натискът върху Украйна да премахне черния списък на спонсори на войната

Според източниците Украйна може още през днешния ден да отстрани освен листата, само че и обвързван с него уебсайт, който дава подробна информация за лица, на които са наложени западни наказания, за съответни компании и за произхода на съставни елементи за съветски оръжия.

Черният лист няма юридическа мощ, само че сложи в неловко състояние към 50 огромни компании, изброени поименно, че работят в Русия и оказват помощ на войната на Кремъл в Украйна , да вземем за пример посредством плащаните от тях налози.

Ако стане факт, отводът от акцията за оскверняване би бил индикативен за това по какъв начин на Киев може да се наложи да смекчи позицията си като в същото време за Украйна става все по-трудно да поддържа световна поддръжка за военните си старания повече от две години след началото на пълномащабната инвазия.

" Става дума за Китай, само че не е единствено Китай ", сподели добре осведомен източник. Той загатна и за напън на Франция да бъдат отстранени от листата веригата магазини за търговия на дребно " Ошан " (Auchan) и " Льороа Мерлен " (Leroy Merlin) за артикули вид " Направи си самичък ".

Пекин, главен консуматор на украинско зърно, настоя през февруари Киев да отстрани 14 китайски компании от листата за " елиминиране на отрицателните въздействия ", добавя Българска телеграфна агенция.

Въпреки че Китай се счита за съдружник на Русия, Киев сподели, че се надява втората по величина стопанска система в света да вземе присъединяване в срещата на върха на международните водачи тази пролет, където да се даде подтик на визията на президента Володимир Зеленски за мир.

Вторият източник сподели, че Австрия, Китай, Франция и Унгария са упражнявали напън върху Киев във връзка със листата и добави, че той може да бъде свален от интернет до дни.

Трети източник сподели, че има отчаяние от Украйна за това, че взима на прицел компании от страни, подкрепили Киев.

Унгария от дълго време е в обтегнати връзки с Киев и поддържа връзки с Москва. Макар че министър председателят Виктор Орбан осъди съветската инвазия, държавното управление му отхвърли да изпрати оръжия за Украйна и неведнъж е упорствало за мирни договаряния.

През 2023 година Унгария заплаши да блокира военната поддръжка на Европейския съюз за Украйна и глобите против Русия, в случай че нейната банка OTP не бъде извадена от черния лист. Това беше направено месеци по-късно.

Австрия, която продължава да употребява съветски газ и работи като хъб за съветски пари, зае сходна позиция . В края на предходната година държавното управление съобщи, че няма да се съгласи на налаганите от Европейският съюз наказания, до момента в който австрийската Райфайзен банк International, най-голямата западна банка в Русия, не бъде извадена от черния лист. Името на Райфайзен също беше отстранено.

Списъкът включва девет американски компании и по четири от Франция и Германия.

Източниците споделиха, че е допустимо описът, който е направен от Националната организация за битка с корупцията, да бъде трансфериран под компетентността на украинската организация за военно разузнаване и да продължи да се поддържа.

При този сюжет не беше ясно дали описът ще остане обществен.

При първата индикация за възходящо напрежение във връзка със листата, във вторник държавното управление направи изказване, че същия ден е имало среща на висши държавни чиновници и задгранични дипломати.

В изказването се споделя, че описът е имал " негативно влияние " върху приемането на " значими решения за противопоставяне на съветската експанзия " и че дипломатически представители са се оплакали от " липса на нормативна база " във връзка с листата.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР