Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи,

...
Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи,
Коментари Харесай

Има ли опасно канцерогенно вещество във вафлите, чипсовете и детските храни?

Според проучване, извършено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи, зърнени храни закуски и кафе е намерено веществото акрил амид в правила, които са канцерогенни. Взети са над 500 проби от хранителни артикули.

"Изследвания от последните години демонстрират, че това вещество провокира рак по животни. Върху хора не са правени опити. През 2015г. Европейската организация по храните излезе със мнение, че има риск, а през 2017г. беше признат правилник, който е в действие от началото на 2018г. Проблемът идва от там, че той дава целесъобразни стойности и задължава компаниите да подхващат дейности, с които да лимитират количеството”, разяснява пред Нова телевизия Богомил Николов – ръководител на Асоциация „ Активни потребители”.

Една година по-късно се оказва, че регламентът не е задоволително добър. „ От резултатите се вижда, че се записват високи стойности”, споделя още Николов.

Според Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, с използването на новия правилник се потегля към смяна на питателните привички на хората. „ Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което нормално стартира деня ни, съдържа акрил амид. Ние не приказваме за отрова, която влизайки в организма ни има последствия”, безапелационна е Кукушева.

Това вещество се образува при печене, при високи температури. Ако един самун е мощно изгорен, в кората му може и да се съдържа от това вещество. Има го и в кафето.

„ Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е в това, че в случай че редовно се надвишават тези дози, рано или късно това влияе върху здравето ни”, разяснява още Богомил Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР