Според изследване на учени от университетската клиника в Хамбург, дори

...
Според изследване на учени от университетската клиника в Хамбург, дори
Коментари Харесай

Бели дробове, бъбреци, сърце: ​​​​​​​и лек случай на COVID-19 може да увреди органите

Според проучване на учени от университетската клиника в Хамбург, даже и леките случаи на COVID-19 могат да причинят увреждания на органите. Коронавирусът може да повлияе на функционалностите на сърцето, белите дробове и бъбреците в средносрочен проект, установяват специалистите. Освен това леките и междинните по тежест случаи постоянно водят до тромбози във вените на краката, споделят немските учени.

93% от изследваните не са били приети в болница

За изследването на хамбургската клиника, носещо заглавието " Hamburg City Health Study ", са били изследвани 443 пациенти с COVID-19, които не са били имунизирани. То е почнало в средата на 2020 година. В продължение на 10 месеца след болестта с ковид участниците в проучването са били обширно преглеждани - медиците са следили функционалностите и структурата на сърдечно-съдовата и кръвоносната система, белите дробове, бъбреците и мозъка. Повечето участници в изследването са били без признаци или с леки до умерени признаци все още на болестта. 93 % от тях са се лекували в домашни условия. Нито един не е бил признат в интензивно поделение.

Няма данни за увреждания на мозъка

Резултатите от изследването демонстрират, че при изследваните пациенти потенциалът на белите дробове е намалял с 3% спрямо друга контролна група, филтрацията на белите дробове - с 2%. Изследванията на сърдечната активност са открили понижаване на изпомпването на кръвта приблизително с 1% до 2%. Освен това равнищата на кардиалния тропонин (протеинов комплекс), чието повишение е удостоверение за увреждания на сърцето - се били нараснали с 14%.

Според учените от Хамбург, при пациентите с COVID-19, са установявани два до три пъти по-често венозни тромбози в краката, в сравнение с в контролната група. Добрата вест е, че най-малко при мозъка не е било намерено нищо обезпокоително. Освен това засегнатите не са загатнали за утежняване на качеството им на живот.

" Разкритието, че даже и при леко протичане на болестта може да се стигне до увреждания на органите в средносрочен проект, има изключителна значителност точно от позиция на настоящия вид Омикрон, който наподобява минава най-вече с леки признаци ", изясняват учените. Те прибавят, че данните от това проучване евентуално не важат изцяло за новия вид на ковид. Но той би могъл да докара до дълготрайни последствия при неимунизираните. В сходни случаи учените от Хамбург поучават пациентите да изследват кръвта си, както и бъбречните и сърдечните стойности половин година или девет месеца след инфекцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР