Според изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев броят на желаещите

...
Според изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев броят на желаещите
Коментари Харесай

БУЛАТОМ: Минимален брой инвеститори за "Белене", ако няма поне някакви държавни гаранции

Според изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев броят на искащите да вземат участие в тръжната процедура за избор на вложител за АЕЦ „ Белене “ ще бъде редуциран до най-малко, в случай че в нея остане условието да няма държавна помощ за плана. Основното, с цел да има искащи да финансират централата, е да се дефинира формата, под която страната може да подкрепи плана, уточни Георгиев:

" Има много способи да се получи някаква форма на държавна гаранция. Например, чу се, че представителите на CNNC са показали, че в случай че те стартират при тези условия да финансират строителството на АЕЦ " Белене ", ще изискат в бъдещия контракт да бъде записано, че в случай че някое бъдещо държавно управление на България реши да приключи контракта, откакто компанията е почнала да извършва отговорностите си по него, те ще си изискат назад парите, които са изразходили до въпросния миг. Това е една форма на държавна гаранция ", изясни Георгиев пред БНР.

Георгиев уточни, че признаването или непризнаването на вложените досега средства от българска страна в плана е спорен въпрос. " Най-вероятно по тази тематика ще се изкажат бъдещите участници във втората задача, която би трябвало да извърши Министерството на енергетиката, а точно подготовката на тръжната процедура за финансиране ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР