Според информацията Китай се е противопоставил на очакваното председателство на

...
Според информацията Китай се е противопоставил на очакваното председателство на
Коментари Харесай

Доларът засенчва азиатските валути: Китай и други държави вземат мерки

Според информацията Китай се е противопоставил на предстоящото председателство на Съединени американски щати на Г-20 през 2026 година Този ход акцентира надълбоко вкорененото съмнение сред Пекин и Вашингтон.

По време на дипломатическите срещи на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи тази седмица китайски публични лица показаха несъгласието си Съединени американски щати да поемат ротационното водачество на групата на водещите стопански системи. Опитът им обаче в последна сметка се оказа несполучлив.

Спорът за това кой ще бъде хазаин на Г-20 през 2026 година ускори напрежението сред китайско-американските връзки, включвайки разнообразни тематики, обсъждани на годишната среща на международните водачи. Това включваше спора на Русия с Украйна и напъните за битка с изменението на климата.

Обикновено възлагането на ротационното председателство на Г-20 – роля, която включва определянето на дневния ред на полемиките на групата за съответната година, провеждането на министерски срещи и семейството на срещата на върха на водачите – е неоспорим развой, идващ свободен график.

Според информацията китайските дипломати са призовали в тазгодишната декларация за срещата на върха на Г-20 да не се загатва предстоящото председателство на Съединени американски щати през 2026 година

Западните страни, в това число Обединеното кралство, се опълчиха на този ход на Китай:

В събота Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Съединени американски щати, осведоми репортерите:  

Съединени американски щати показаха председателството си през 2026 година като проява на своята отдаденост на обединението, която беше разтърсена от геополитическите разцепления, подбудени от спора на Русия с Украйна.

“ “, означи Джанет Йелън, министър на финансите на Съединени американски щати, в петък в Ню Делхи.

Източник: FinancialTimes

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР