Според информация на Глобалния съвет за вятърна енергетика (Global Wind

...
Според информация на Глобалния съвет за вятърна енергетика (Global Wind
Коментари Харесай

GWEC: 200 ГВт се очаква да надхвърли инсталираната мощност от морски вятърни централи през 2030 г.


Според информация на Глобалния съвет за вятърна енергетика (Global Wind Energy Council — GWEC), в употреба в света до 2030 година може да бъдат въведени 200 ГВт нови мощности при офшорната вятърна енергетика. Това е значителен растеж, изключително като се има поради, че в този момент морските вятърни електроцентрали са към 23 ГВт., като множеството са съсредоточени в Европа.

„ Изхождайки от целевите данни на държавните управления, резултатите от търговете и данните за разработваните планове, чакаме да забележим установяването на 190 ГВт мощности през 2030 година, само че това напълно не значи, че отразява целият капацитет от морския вятър “, споделя Karin Ohlenforst, Director of Market Intelligence at GWEC. Много нови страни се готвят да се причислят към революцията на офшорната вятърна енергетика, а плаващите морски вятърни централи са в положение да трансформират разпоредбите в бранша и да прибавят още по-големи размери през идващите години, счита тя.

190 ГВт е консервативният сюжет на организацията, в който не се взима поради бъдещото софтуерно развиване. Но даже и при този сюжет секторът ще пораства с 15-20 ГВт годишно.

Очаква се, че азиатският пазар, в това число и Китай ще стане най-големият район с офшорна вятърна енергетика в света. Според консервативният сюжет, в този район през 2030 година ще бъдат издигнати от порядъка на 100 ГВт. В Европа, която през днешния ден е водач в този бранш се предвижда установяването на 78 ГВт.

Председателят на световната работна група на GWEC по вятърна енергетика Аlastair Dutton( Chair of Global Offshore Wind Task Force at GWEC ) отбелязва, че „ Секторът продължава да реализира обилни триумфи и повишение на конкурентоспособността, като междинната сегашна стойност е в диапазона от 50 $ за MWh е в обсега. Това покачва привлекателността на бранша за откритите пазари, където държавните управления разискват дълготрайните цели, свързани с промените на климата.

Оптимистичният сюжет планува прогрес на технологиите във връзка с мощностите при плаващите вятърни централи, като CWEC чака, че през 2030 година откритата мощ на офшорната вятърна енергетика може да е от порядъка на 220 ГВт. Редица специалисти предвиждат, че офшорната вятърна енергетика ще стане по-евтина от континенталната още при започване на идващото десетилетие, т.е. след две-три години.

Прочетете още на: https://gwec.net/global-offshore-wind-report-sector-has-potential-to-grow-to-200gw-of-capacity-by-2030/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР