Според Индекса за демокрация за 2021 нашата страна се нарежда

...
Според Индекса за демокрация за 2021 нашата страна се нарежда
Коментари Харесай

България е 53-та от 167 държави по демократичност, изпреварваме Румъния, Сърбия и РС Македония


Според Индекса за народна власт за 2021 нашата страна се подрежда на 53 място по либералност на обществото, изпреварвайки с 8 пункта Румъния, с 10 пункта Сърбия, и с цели 20 пункта районен съд Македония.

Според последното издание на организацията Индекс за демокрацията (EIU) за 2021 година, оповестено от сп. „ The Economist ”, международната народна власт е траяла да запада стремително. Ежегодното изследване, което прави оценка положението на демокрацията в 167 страни въз основа на пет индикатора – избирателен развой и плурализъм, действие на държавното управление, политическо присъединяване, демократична политическа просвета и цивилен свободи – открива, че повече от една трета от популацията на света живее под властническо ръководство, а едвам 6,4 % се радват на цялостна народна власт.

Глобалната оценка за развиването на демокрацията в света спадна от междинен показател 5,37 до ново най-ниско равнище от 5,28 от 10 вероятни. Единственият сходен спад от 2006 година насам беше през 2010 година след международната финансова рецесия. Този показател за България е 6,64. По-добри индикатори от нашата страна на Балканите има единствено Гърция, класирана на 34 място с показател 7,56.
Пандемията и въздействието ѝ
За втора поредна година пандемията е най-големият източник на напрежение върху демократичната независимост по света. Посредством локализации и ограничавания за пътешестване гражданските свободи още веднъж бяха прекратени както в развитите демокрации, по този начин и в властническите режими. Много, само че не всички жители толерираха изключителните правила и разширението на държавните пълномощия. Затвърждават се раздялите сред тези, които поддържат защитните политики като блокирането на достъпа до интернет и наложителните ваксини, и тези, които са враждебно настроени към държавната интервенция и всяко ограничение на персоналните свободи.
Първите пет:
 економист/демокрация

Скандинавските страни не престават да преобладават в челото на класацията, а три азиатски страни заемат последните места: Северна Корея беше изместена от дъното на класацията за първи път заради прелом в Мианмар и завръщането на талибаните в Афганистан. Превратите се завърнаха и в Африка. Но точно Латинска Америка означи най-рязък спад през 2021 година, измерен посредством показателя. Слабият ангажимент на района към демокрацията разреши на нелибералните популисти да процъфтяват, а натовареният избирателен календар не всеки път подпомагаше идеята на демокрацията. Малката победа на Педро Кастийо в Перу през юни беше оспорвана в продължение на седмици от съперника му Кейко Фухимори, а изборите в Никарагуа през ноември бяха подправени. Чили беше намалена до „фалшива демокрация“, частично заради ниската изборна интензивност на мощно поляризираните избори, а Хаити към момента е в политическа рецесия след убийството на президента Жовенел Моис.
Последните в класацията:
 економист/демокрация
Северна Америка и заканите за демокрацията
Северна Америка се показва малко по-добре. Въпреки протестите в Капитолия и опитите на оттеглящия се президент Доналд Тръмп да анулира резултатите от изборите, встъпването в служба на Джо Байдън протече безпрепятствено и демократичният показател на Америка спадна единствено с 0,07 пункта. Канада претърпя доста по-голям спад от 0,37 пункта.

Отново пандемичните ограничавания бяха главната причина за разочарованието и недоволството. Според Световното проучване на полезностите, което се употребява в някои от количествените раздели на изследването на EIU, едвам 10,4 % от канадците считат, че имат „голяма“ независимост на избор и надзор. Още по-тревожно е, че 13,5 % показват желание към военното ръководство.

В отчета на EIU се показват редица закани за демокрацията през 2022 година и по-късно. Спадът в показателя на Канада отразява недоволството на популацията от статуквото и обръщането към недемократични други възможности. в Отава може да предвещава още политически разтърсвания.
Китайската стопанска система
Но най-голямото предизвикателство за западния модел на народна власт през идващите години ще пристигна от Китай. След четири десетилетия на бърз напредък китайската е втората по величина стопанска система в света; съгласно прогнозите на EIU до едно десетилетие ще изпревари Америка. Ако може да се съди по отсъствието на Китай от неотдавнашната среща на върха за народна власт, проведена от Джо Байдън, Западът не желае да диалогизира и търси задължения от страна на Пекин. Китай реагира на това, че е бил пропуснат, като разгласи положението на американската народна власт за „катастрофално“.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР