Според група учени руските компании са спечелили много повече пари

...
Според група учени руските компании са спечелили много повече пари
Коментари Харесай

Bloomberg: Въпреки санкциите Русия е продавала петрол на цени, далеч надхвърлящи пределните

Според група учени съветските компании са спечелили доста повече пари от продажбата на нефт, в сравнение с се смяташе до момента, през седмиците, последвали налагането на ценови таван върху износа на страната.

 

Изследването отслабва концепцията, че рестриктивните мерки на цените са понижили приходите на Москва за финансиране на войната в Украйна.

 

Според изчисленията на специалистите, в това число от Института за интернационалните финанси, Колумбийския университет и Калифорнийския университет, съветският недопечен нефт е коствал приблизително към 74 $ за барел през четирите седмици, последвали въвеждането на ограничаването. Това е с към една четвърт над прага - 60 $ за барел - който Г-7 дефинира от 5 декември.

 

Работата им се основава на разбор на данните на равнище фактури на митниците за четирите седмици след определянето на тавана за продажбите на недопечен нефт на купувачи от целия свят и от всички пристанища и тръбопроводи.

 

Въпреки че самата Русия не дава достъп до такива данни, техните оценки ще бъдат посрещнати с паника от държавните управления, които настояват, че ограниченията за преустановяване на достъпа на Кремъл до петродолари са огромен триумф.

 

Специализирани компании за установяване на цените на суровините обявиха, че водещият за страната недопечен нефт е паднал надалеч под 60 $ в точката на експорт в Балтийско и Черно море.

 

" Нашето изненадващо изобретение за забележителен дял от съветския недопечен нефт, продаван много над нивото на ценовия таван от 60 $ за барел, незабавно изисква по-нататъшно следствие на тези покупко-продажби и ускорява нуждата от засилено правоприлагане ", споделят създателите.

 

Авторите - Таня Бабина, Бенджамин Хилгенсток, Олег Ицхоки, Максим Миронов и Елина Рибакова - предлагат старателно използване на глобите, с цел да се подсигурява, че купувачите съблюдават рестриктивните мерки за транспортни и застрахователни услуги.

 

Според проучването износът на нефт от тихоокеански пристанища към основни дестинации като Китай е бил на още по-високи цени, приблизително 82 $ за барел.

 

Около половината от съветските доставки се транспортират от следеното от страната ПАО " Совкомфлот " или от " флот в сянка " от танкери, заради което не подлежат на ценовия таван, а останалите, които разчитат на западни корабни услуги подлежат на ограничаването, се споделя в отчета.

 

Авторите признават, че има някои неясноти в данните на митниците. Въпреки че данните за обособените фактури са невиждано подробни във връзка с търговията с нефт в Русия, те означават, че моментът на заплащанията, а в някои случаи и на доставките, може да се разграничава от датата на фактурите. Въпреки това те показаха убеденост, че общите изводи са годни.

 

Все още потребни

 

Макар че таванът на цените беше натрапен, с цел да се понижи потокът от петродолари, друга цел беше да се резервира съветският недопечен нефт на международния пазар. Горната граница беше насърчавана наред с другото и от Министерството на финансите на Съединени американски щати.

 

Съединени американски щати твърдяха, че даже в случай че съветският недопечен нефт се търгува над горната граница, това въпреки всичко дава на купувачите опция да договарят, като в същото време се заобикаля огромно прекъсване на износа, което би довело до повишение на цените. Данните към момента поддържат този мотив, защото множеството съветски сортове бяха много под интернационалните бенчмаркове като Брент.

 

Съгласно изискванията на ограничаването фирмите и търговците могат да получат достъп до голям брой западни услуги, изключително до общоприетите за промишлеността застраховки, единствено в случай че купуват съветски недопечен нефт на цена 60 $ за барел или по-малко. Прагът ще се преразглежда на всеки два месеца.

 

Русия, която получава към една трета от бюджетните си доходи от петролната и газовата индустрия, трансформира метода, по който пресмята налозите върху петрола, като приема по-малка отстъпка за сорта " Урал ", употребен при оценките.

 

Промените, утвърдени от президента Владимир Путин по-рано тази седмица, се чака да донесат 660 милиарда рубли (8,7 милиарда долара) в бюджета на Русия през тази година, съгласно оценките на Министерството на финансите.

 

Източник: Bloomberg
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР