Според годишния специален доклад на Асоциацията на Алцхаймер по-възрастните испанци

...
Според годишния специален доклад на Асоциацията на Алцхаймер по-възрастните испанци
Коментари Харесай

По-възрастните испанци са „непропорционално по-склонни“ от по-възрастните бели хора да развият Алцхаймер, показва изследване

Според годишния специфичен отчет на Асоциацията на Алцхаймер по-възрастните испанци в Съединени американски щати са към един и половина пъти по-склонни да имат Алцхаймер или друга деменция, в сравнение с техните бели връстници.

Докладът, оповестен тази пролет, споделя, че 14% от испанците на 65 и повече години имат деменция на Алцхаймер, спрямо 10% от белите по-възрастни възрастни. При по-възрастните чернокожи американци честотата – 19% – е съвсем двойно по-висока от тази при белите им сътрудници.

„ Расата няма генетична основа и генетичните фактори не регистрират огромните разлики в разпространяването и честотата измежду расовите групи “, се споделя в отчета на асоциацията.

Вместо това проучването откри, че дискриминирането и структурният расизъм, които могат да повлияят на законите, достъпа до опазване на здравето и качеството на образованието, най-вероятно способстват за разликите сред цветнокожите.

„ Кумулативният стрес, породен от резултатите на структурния расизъм и произлизащите от това разлики в обществената и физическата среда, може директно да повлияе на риска от деменция “, декларират създателите на отчета.

Докладът прави оценка броя на хората на възраст 65 и повече години в Съединени американски щати с деменция на Алцхаймер посредством анализиране на данни от прогнозите за популацията на Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати за 2023 година и изследването на Chicago Health and Aging Project, основано на популацията изследване на хроничните здравословни положения на възрастните хора.

Ребека Еделмайер, старши шеф по научните задължения на Асоциацията на Алцхаймер, сподели, че по-специално за испанците нарасналият риск от заболяването на Алцхаймер евентуално сочи към композиция от социално-икономически фактори и високо разпространяване на здравословни положения.

Здравословни положения като диабет и сърдечно-съдови болести „ се счита, че изясняват огромна част от покачвания риск от деменция измежду чернокожото и испаноговорящото население “, съгласно отчета.

В отговор на другите бариери, пред които е изправено разнообразното испаноезично население, Асоциацията на Алцхаймер започва социална акция през август, наречена „ Някои неща идват с възрастта “. Кампанията акцентира предупредителните признаци на разнообразни типове деменция както на испански, по този начин и на британски език.

Достъпът до диагнозата на Алцхаймер е предизвикателство за испанците в Съединени американски щати, сподели Еделмайер, защото ранните признаци на когнитивна смяна постоянно могат да останат незабелязани или необсъдени в общностите.

Често пъти, сподели тя, човек получава диагноза едвам когато настъпи рецесия или незабавен случай.

За да усъвършенства откриването и здравните резултати измежду една от най-бързо разрастващите се групи в Съединените щати, Еделмайер сподели, че асоциацията спонсорира голям брой изследвания по целия свят и обезпечава обучение в локалните общности.

„ Разглеждането на някои от тези основни проблеми и продължаването на доста проучвания към испаноговорящото население ще бъде значимо за понижаване на този риск в тези групи “, сподели тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР